Koe uusi yle.fi

Zyskowicz suivaantui Matti Rossin palkitsemisesta

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän moittii kirjallisuuden valtionpalkinnon myöntämistä Matti Rossille. Zyskowiczin mielestä Rossia ei olisi saanut palkita, koska hän vuonna 1975 ilmiantoi unkarilaiskirjailijan varomattomat poliittiset puheet Unkarin viranomaisille.

kulttuuri

Kirjailija ja kääntäjä Rossi sai kääntäjien valtionpalkinnon aiemmin tässä kuussa. Rossi on oman kirjallisen tuotantonsa lisäksi kääntänyt runoutta ja proosaa monista kielistä. Nyt Rossi palkittiin varsinkin ansioistaan Shakespearen suomentajana.

Zyskowiczin mielestä Rossia ei olisi ansainnut tunnustusta, koska hän vuonna 1975 ilmiantoi Suomessa vierailleen kirjailija Dénes Kissin Unkarin kommunistiviranomaisille. Kiss oli suomalaisten kanssa puhuessaan muun muassa rinnastanut Neuvostoliiton fasismiin ja joutui ilmiannon jälkeen hankaluuksiin kotimaassaan, ei kuitenkaan vankilaan asti.

Kansanedustaja Zyskowicz haluaisi myös tietää, olisiko kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r.) kieltäytynyt luovuttamasta palkintoa Rossille, mikäli ministeri olisi ollut etukäteen tiennyt Rossin menneistä toimista.

Wallin on sanonut, ettei aiemmin tiennyt Rossin ilmiantokirjeestä. Zyskowiczin mielestä opetusministeriön virkamiesten olisi pitänyt kertoa Wallinille asiasta.

Lähteet: YLE Uutiset