Al-Qaida vahvistuu Lähi-idässä

Ääri-islamilainen terroristijärjestö al-Qaida on saamassa yhä voimakkaamman jalansijan Lähi-idässä. Asiantuntijoiden mukaan järjestö kerää uusia kannattajia Libanonissa, Syyriassa ja Jordaniassa.

Ulkomaat

Myös Gazassa monet Hamas-järjestöön pettyneet taistelijat ovat siirtymässä al-Qaidaan.

Voimakkainta al-Qaidan eteneminen on Pohjois-Libanonissa ja Syyriassa sijaitsevilla palestiinalaisten pakolaisleireillä, missä muualta islamilaisesta maailmasta tulleet henkilöt värväävät uusia taistelijoita.

Viime päivinä Pohjois-Libanonissa käydyt taistelut islamistien ja maan armeijan välillä ovat asiantuntijoiden mukaan merkki siitä, että al-Qaida on nousemassa aluetta hallitsevan Hizbollah-liikkeen vastavoimaksi.

Hizbollah on shiiamuslimien järjestö, al-Qaidaan kuuluvat ovat lähinnä sunneja. Hizbollah ei al-Qaidan noususta huolimatta halua Libanonin armeijaa Etelä-Libanoniin.

Libanonin pääministeri Fuad Siniora puhui asiasta peitellysti uutiskanava CNN:n haastattelussa. Sinioran mukaan kyseessä ei ole Libanonin ja palestiinalaisten välinen konflikti, vaan Pohjois-Libanonin kahakat ovat osa terrorisminvastaista taistelua.

Hän ei halunnut maastaan islamistiryhmien välistä taistelukenttää, sillä siinä tilanteessa Yhdysvallat voisi saada syyn sekaantua konfliktiin.

Al-Qaida haluaa laajentaa Irakin sotaa

Lähi-idässä toimivat tiedustelupalvelut paljastivat jokunen viikko sitten al-Qaidan varakomentajan Ayman al-Zawahirin kirjeen Irakin paikallisosaston johtajalle.

Kirjeessä al-Zawahiri kehotti laajentamaan jihadia eli pyhää sotaa muihin Lähi-idän maihin. Al-Zawahirin mukaan sota Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa vastaan Irakissa on jo voitettu. Hän uudisti toiveensa islamilaisesta "Suur-Syyriasta", johon kuuluisivat Syyrian lisäksi Palestiina ja Libanon.

Al-Qaidan tärkeimpiä tavoitteita on syöstä Syyrian presidentti Bashar al-Assad vallasta. Samalla al-Qaida häiritsee Libanonin Hizbollahin aikomuksia kaataa Libanonin hallitus, jottei Hizbollah voimistuisi liikaa Libanonissa.

Lähteet: CNN, The Times