Australian aboriginaalien asema huonontunut

Australian alkuperäiskansan aboriginaalien elinolot ovat paikoin jopa huonontuneet niiden 40 vuoden aikana, joina nykyisen etnisen vähemmistön on katsottu kuuluvan osaksi Australian väestöä.

Ulkomaat

Aboriginaalien oikeuksia sortaneet asetukset poistettiin Australian perustuslaista tasan neljä vuosikymmentä sitten maan kaikkien aikojen yksimielisimmässä kansanäänestyksessä.

Alkuperäiskansojen asioiden ministerin mukaan kaupungeissa ja isommissa kylissä asuvien aboriginaalien elinolot ovat parantuneet huomattavasti. Edistys näkyy hänen mukaansa muun muassa siinä, että tuhannet alkuperäiskansan edustajat ovat saaneet mahdollisuuden yliopisto-opiskeluun.

Tilanne on kuitenkin huonompi syrjäisien alueiden ja kaupunkien laitamien aboriginaaliyhteisöissä, joissa elinolot ovat ministerin mukaan pahimmissa tapauksissa ottaneet jopa takapakkia 1960-luvun lopusta.

Näissä yhteisöissä elävät ovat Australian vähäosaisin väestönosa, jota koettelevat korkea työttömyys, viina ja huumeet sekä perheväkivalta.

Syrjäseuduilla ja kaupungin laidan hökkelikylissä elää arviolta jopa kolmasosa Australian aboriginaaleista. Kaiken kaikkiaan maan 20 miljoonasta asukkaasta noin 460 000 kuuluu sen alkuperäiskansaan.

Toukokuun 1967 kansanäänestyksessä yli 90 prosenttia australialaisista kannatti aboriginaaleja sortavien kohtien poistamista maan perustuslaista.

Lähteet: Reuters