Kaltion erotettu päätoimittaja teki vuoden sarjakuvateon

Verkkolehti Kaltion entinen päätoimittaja Jussi Vilkuna on saanut vuoden sarjakuvateko 2006 -palkinnon. Sarjakuvantekijät ry. myöntää palkinnon vuosittain sarjakuvakulttuuria Suomessa edistäneestä teosta.

kulttuuri

Kaltion päätoimittajana toiminut Vilkuna erotettiin viime vuoden helmikuussa sen jälkeen, kun hän oli puolustanut lehden sivuilla julkaistua sarjakuvaa, joka käsitteli tanskalaislehden Muhammed-pilakuvista noussutta skandaalia.

Sarjakuvataiteilija Ville Rannan piirtämässä kommentissa naamarin taakse piiloutunut profeetta keskustelee sarjakuvapiirtäjän kanssa muun muassa sananvapaudesta.

Vilkuna ei suostunut poistamaan sarjakuvaa Kaltion Internet-sivuilta, mistä seurauksena Kaltion hallitus erotti hänet. Myös monet yritykset vetivät ilmoituksiaan pois lehden nettisivuilta.

Sarjakuvantekijöiden yhdistys sanoo Vilkunan puolustaneen sinnikkäästi Rannan ilmaisvapautta.

Järjestö huomauttaa myös, että Ranta oli jo tuolloin juhlittu sarjakuvataiteilija Ranskassa, mikä ei estänyt uskonoppineita, poliitikkoja ja toimittajia arvioimasta hänen kommenttisarjakuviaan ilman asiantuntemusta tai jopa niitä koskaan näkemättä.

Palkinto myönnettiin eilen päättyneillä Kemin sarjakuvapäivillä, joilla palkittiin myös Milla Palovaaran Kiroileva siili. Monia kaunokirjallisiakin teoksia myyntitilastoissa kampittanut kovasuinen siili on raadin mukaan ensimmäinen hahmo, joka on ärhäkkyydellään tempaissut itsensä irti Internetistä ja pesiytynyt sieltä lehtien ja albumien sivuille. YLE Uutiset Kemin sarjakuvapäivät (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Kiroileva siili