1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Kiroileva siili palkittiin Kemin sarjakuvapäivillä

Sunnuntaina päättyneiden Kemin sarjakuvapäivien vuoden 2007 Strippi-Lempi -patsaan on saanut Milla Paloniemi sarjakuvahahmosta Kiroileva siili. Monia kaunokirjallisiakin teoksia myyntitilastoissa kampittanut kovasuinen siili on raadin mukaan ensimmäinen hahmo, joka on ärhäkkyydellään tempaissut itsensä irti Internetistä ja pesiytynyt sieltä lehtien ja albumien sivuille.

Siilialbumeita on vajaan vuoden aikana myyty yli kymmenen tuhatta, ja kiroilevasiili.fi -sivustolle on rekisteröitynyt jo yli kaksikymmentätuhatta käyttäjää.

Kaltion erotettu päätoimittaja teki viime vuoden sarjakuvateon

Kulttuurilehti Kaltion entinen päätoimittaja Jussi Vilkuna on saanut vuoden sarjakuvateko 2006 -palkinnon. Sarjakuvantekijät ry. myöntää palkinnon vuosittain sarjakuvakulttuuria Suomessa edistäneestä teosta. Kaltion päätoimittajana toiminut Vilkuna erotettiin viime vuoden helmikuussa sen jälkeen, kun hän oli puolustanut lehden Internet-sivuilla julkaistua sarjakuvaa, joka käsitteli tanskalaislehden Muhammed-pilakuvista noussutta skandaalia. Sarjakuvataiteilija Ville Rannan piirtämässä kommentissa naamarin taakse piiloutunut profeetta keskustelee sarjakuvapiirtäjän kanssa muun muassa sananvapaudesta.

Vilkuna ei suostunut poistamaan sarjakuvaa Kaltion Internet-sivuilta, mistä seurauksena Kaltion hallitus erotti hänet. Myös monet yritykset vetivät ilmoituksiaan pois lehden enttisivuilta.

Sarjakuvantekijöiden yhdistys sanoo Vilkunan puolustaneen sinnikkäästi Rannan ilmaisvapautta. Järjestö huomauttaa myös, että Ranta oli jo tuolloin juhlittu sarjakuvataiteilija Ranskassa, mikä ei estänyt uskonoppineita, poliitikkoja ja toimittajia arvioimatta hänen kommenttisarjakuviaan ilman asiantuntemusta tai jopa niitä koskaan näkemättä.