Bhutanin harjoitusvaaleissa toinen kierros

Himalajan vuoristossa sijaitsevassa Bhutanin kuningaskunnassa on tänään harjoiteltu demokratiaa harjoitusvaalien toisella kierroksella. Vaalien ensimmäinen kierros käytiin huhtikuussa. Bhutan aikoo muuttua kuningaskunnasta demokratiaksi ja järjestää ensi vuonna oikeat vaalit.

Ulkomaat

Harjoitusvaaleissa toisistaan ottivat mittaa kuvitteelliset puolueet kuvitteellisilla vaaliohjelmilla. Ukkoslohikäärme Keltainen -puolue ajaa "teollisuusvetoista kehitystä" kun taas Ukkoslohikäärme Punaisen iskulauseena on "kulttuurin ja perinteiden säilyttäminen".

Bhutanin keskusvaalilautakunnan mukaan maassa on 400 000 äänioikeutettua, joista noin 70 prosenttia on rekisteröitynyt äänestämään vaaleissa. Viranomaisilla on ollut vaikeuksia saada kansalaisia innostumaan valevaaleista. Äänestyksen tulos selviää myöhään yöllä paikallista aikaa.

Ajatus monipuoluejärjestelmään siirtymisestä on Bhutanin entisen kuninkaan Jigme Singye Wangchuckin. Bhutan on Intian ja Kiinan välissä sijaitseva pikkuvaltio, joka kansainvälisen eristyksen jälkeen hyväksyttiin YK:n jäseneksi vuonna 1971.

Lähteet: DPA, Reuters