Kirkko julkaisi ohjeet pakolaisten suojelemiseksi

Suomen ekumeeninen neuvosto on julkaissut ohjeet kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelemisesta. Kirkkojen yhteistyöelimen julkaiseman oppaan lähtökohtana on, että jos joku pyytää kirkolta apua vedoten hengenvaaraan, kristityllä seurakunnalla on velvollisuus auttaa.

Ohjeiden mukaan turvapaikkaa kirkosta tarjotaan, jos esimerkiksi hakijan turvapaikkaprosessi ei ole ollut oikeudenmukainen.

Sisäministeriö arvostelee ohjeita. Ylijohtaja Pentti Visanen ihmettelee, mistä kirkko voisi tietää, onko turvapaikkakäsittelyyn liittyvä tutkinta puutteellinen, koska paperit ovat salaisia.

Asiasta kertoo Kotimaa-lehden verkkosivu.

"Kyseessä ei mikään radikaali uudistus" Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen kertoo, ettei kyseessä ole mikään radikaali uudistus, sillä käytäntö on periaatteessa ollut jo olemassa. - Ihmisiä on vanhan kristillisen perinteen pohjalta autettu jo pitkään, asia kirjattiin nyt vain paperille. Huttunen sanoo. Ekumeenisen neuvoston ohjeistus ei ole seurakunnille sitova tai pakollinen, vaan tarkoituksena on antaa käytännön ohjeita ja ideoita, mikäli turvapaikkaa kirkosta haetaan. Huttusen mukaan Suomessakin kristilliset seurakunnat ovat jo aiemmin antaneet turvapaikkoja tarvitseville, mutta kirkkokuntien välillä on eroja. - Ohjeistuksen tarkoituksena on aktivoida luterilaisia seurakuntia, jotka ovat olleet varovaisempia suhteessaan valtiovaltaan, Huttunen sanoo. Perinteiset vapaakirkot esimerkiksi ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ovat sen sijaan jo aiemminkin auttaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.