1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

YK:n Cites -kokous alkoi Haagissa

Maailman uhanalaisten eläinten kohtaloa pohtiva YK:n Cites-kokous on alkanut Haagissa Hollannissa. Vuonna 1975 solmitun Cites-sopimuksen tehtävänä on säädellä uhanalaisilla eläimillä ja kasveilla käytävää kansainvälistä kauppaa.

Yleiskokoukseen osallistuvat 175 maan hallituksen edustajat. Paikalla on myös suojelujärjestöjen edustajia.

Yhdeksi kaksiviikkoisen kokouksen pääaiheista noussee norsunluu. Jo ennen kokouksen virallista avaamista Citesin pysyvä komitea salli 60 norsunluutonnin myymisen Afrikasta Japaniin.

Cites on kahdesti aiemminkin antanut Afrikan maille luvan norsunluun vientiin Aasiaan. Joidenkin ympäristöjärjestöjen mukaan Cites kannustaa päätöksellään norsujen salametsästykseen.

Parikymmentä Afrikan maata ajaa Kenian ja Malin johdolla kokouksessa norsunluun myynnin täyskieltoa 20 vuodeksi. Botswana ja Namibia puolestaan haluaisivat lisätä vientiä.

Merenelävät suojelun kärjessä Luettelo eläimistä, joille eri hallitukset ovat esittäneet lisäsuojelua, koostuu valtaosin merenelävistä. EU:n edustajana Saksa toivoo suojelua ylikalastuksen vuoksi muun muassa piikkihaille ja eurooppalaiselle ankeriaalle. Liiallinen kalastus uhkaa myös muun muassa sillihaita, sahakalaa ja euroopanlangustia, joille on esitetty suojelua. EU on tehnyt suojelupyynnön myös muun muassa kolmesta ruusupuulajista sekä setripuusta, ja Algeria lisäisi suojelulistalle kolme sukupuuton uhkaamaa gasellilajia. Pois listalta joutaisi Yhdysvaltain mielestä ilves, jolla ei sen mukaan ole enää suojelun tarvetta. Uganda puolestaan toivoo osittaista lupaa leopardintaljojen kaupalle. Reuters, AFP, DPE, AP, BBC