1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taidelasin väärentäminen lisääntynyt

Taidelasin väärentäminen on lisääntynyt Suomessa, kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalainen.

kulttuuri

Rikollisille taidelasin väärentäminen on kannattavaa, koska väärennösten tunnistaminen on tämänhetkisillä resursseilla lähes mahdotonta, lehden haastattelema rikosylikonstaapeli Kari Honkanen kertoo.

Markkinoilla onkin yhä useammin väärennöksiä, joita myydään tunnettujen lasitaiteilijoiden kuten Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan tai Kaj Franckin aitoina teoksina.

Honkasen mukaan taidetta väärennetään Suomessa paljon enemmän kuin tutkittavat tapaukset antavat ymmärtää. Varkaudet sen sijaan ovat vähenemään päin.

Rikosylikonstaapeli sanoo kuitenkin usovansa, että Suomessa tullaan tekemään ainakin yksi suurempi kansainvälinen taideryöstö.

Honkasen mukaan taiderikollisuudessa liikkuu Suomessa useita miljoonia euroja rahaa.

Honkanen kritisoi myös taiderikollisuutta määrittävää lainsäädäntöä. Hänen mukaansa esimerkiksi asiakirjaväärennöksiä käsittelevässä pykälässä ei mainita lainkaan taideteoksia, vaikka sen kuuluisi siellä olla.

Honkanen haluaisi poliisille velvollisuuden merkitä väärennöksiksi todetut taulut. Näin teos ei päätyisi takaisin markkinoille, vaikka juttu menisi nurin tai asiassa ei nostettaisi syytteitä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi