Digiboksit syövät sähköä eri tahtiin

Digivirittimien sähkönkulutuksessa on suuria eroja. Digibokseissa on harvoin erillistä virtakytkintä, ja halvimmat mallit kuluttavat sähköä käytössä ja valmiustilassa saman verran. Kotitaloudet voisivatkin säästää sähkölaskuissa digiboksin mallista ja käytöstä riippuen jopa kymmeniä euroja vuodessa.

Kuluttajaviraston arvion mukaan tallentava digiboksi valmiustilassa jokaisessa suomalaistaloudessa kuluttaisi sähköä vuodessa noin 20 000 pientalon lämmityksen verran. Osuus olisi lähes neljä prosenttia kotitalouksien sähkön kulutuksesta ja Loviisan ydinvoimalan tuotannostakin viitisen prosenttia.

Viihde-elektroniikan sähkönkulutus on muutenkin nousussa.

- 1990-luvun alkupuolella laitteiden osuus on ollut selkeästi alle 10 prosenttia. Tällä hetkellä osuus saattaa olla jo 15 %, Energiateollisuuden asiantuntija Virve Rouhiainen sanoo.

Tukesin turvallisuusinsinööri Olli Tiainen sanoo puolestaan, että miljoonien digiboksien yhteisvaikutus voi tulla huomattavan suureksi.

Kun tallentava digiboksi sammutetaan hiljenee kovalevy ja virrankulutus laskee reilusti. Perusmallien virrankulutus sen sijaan pysyy käytön ja valmiustilan aikana lähes samana noin 10 watissa.

- Se että laite istuu valmiustilassa odottamassa käyttöä on huonoin tapa pitää sitä päällä, energiatehokkuutta edistävän Motivan viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell sanoo ja suosittaa laitteen sulkemista virtakytkimestä tai ottamalla se kokonaan verkkovirrasta irti.

Olohuoneen sähkösyöpöiksi digibokseilla on kuitenkin vielä matkaa. Esimerkiksi 42-tuumainen plasmatelevisio kuluttaa sähköä 260 wattia, yli kaksikymmentä kertaa perusdigibokseja enemmän.