Kukkameri täytti eduskuntatalon portaat

Kymmenien tuhansien gerberoiden värikäs kukkameri on täyttänyt eduskuntatalon portaat. Tiistaina valmistunut ympäristötaideteos on taiteilija Kaisa Salmen Eeden-sarjan kolmas osa.

kulttuuri

Eeden III muodostuu vapaaehtoisvoimin Arkadianmäelle asetetuista 60 000 gerberasta. Kukat somistavat päättäjien kulkureittiä sunnuntaihin saakka. Viikonlopun aikana ne jaetaan kaupunkilaisille poliisin ja partion avustuksella. Kansainvälisenä ympäristöpäivänä pystytettävä teos tervehtii portailta myös Suomessa vierailevaa Norjan kuningas Haraldia. Kaisa Salmi on valosuunnittelija, joka tunnetaan muun muassa Sinebrychoffin tornin valosuunnittelusta. Eeden-sarjaansa hän on kehittänyt koko 2000-luvun ajan. Helsingin ydinkeskustaa somistanut sarja alkoi Töölönlahden soivalla kasvihuoneella vuonna 2000. Viime vuonna se sai jatkoa Lasipalatsin sisäpihalla, jossa soivasta gerbera- ja sitrustarhasta tulee nyt pysyvä installaatio. Taiteilijan mukaan sarja sai alkunsa talven ankeudesta. - Minua pyydettiin vuonna 2000 tekemään kulttuuripääkaupunkeihin valoteoksia pimeän ajalle. Kukat tulivat mukaan siksi, että ne toivat valoa keskelle talven pimeyttä ja synkkyyttä, Salmi sanoo. Eduskuntatalon portaille sommitellut kukkaset ovat sarjan massiivisin teos. Portaille mahtuu yhteensä 60 000 gerberaa, kun esimerkiksi Lasipalatsin sisäpihan kasvihuoneessa niitä on vain 50. Taiteilija Kaisa Salmen mukaan massiivinen Eeden III ei suinkaan jää sarjan viimeiseksi teokseksi. Vielä suurempaa teosta hän pitää epätodennäköisenä, joskin haaveena siintää vielä koko Helsingin Mannerheimintien täyttäminen kukilla.

- Mutta ei siihen saa lupaa. Ei sitä saa edes maalata vihreäksi.

Kymmeniä tuhansia kukkia kuljettamaan tarvittiin viisi rekkaa. Taiteilija myöntää, että kukkien kuljettaminen rekoilla oli ajatuksena hankala. Hän kuitenkin huomauttaa, että muussa tapauksessa kukat olisi kuljetettu yhtä lailla rekalla. Määränpäänä olisi kuitenkin ollut tunkio.

Lähteet: YLE Uutiset