Hyppää sisältöön

Kurdinainen hakee piilopaikkaa kirkosta

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut Iranin kurdinainen hakee piilopaikkaa Turun Mikaelin seurakunnasta. Vailla papereita ja toimeentuloa lähes kolme kuukautta piilotelleelle Naze Aghaylle on luvattu suojaa seurakunnalta, jotta turvapaikkahakemus saataisiin uuteen käsittelyyn.

Palautettuna hengenvaaraan joutuva kurdi koettelee ensimmäistä kertaa Suomen ekumeenisen neuvoston eettisiä Kirkko turvapaikkana -ohjeita, jotka julkaistiin kuun alussa.

Kirkkojen yhteistyöelimen julkaiseman oppaan lähtökohtana on, että jos joku pyytää kirkolta apua vedoten hengenvaaraan, kristityllä seurakunnalla on velvollisuus auttaa.

Ohjeiden mukaan turvapaikkaa kirkosta tarjotaan, jos esimerkiksi hakijan turvapaikkaprosessi ei ole ollut oikeudenmukainen.

Ekumeenisen neuvoston ohjeistus ei ole seurakunnille sitova tai pakollinen, vaan tarkoituksena on antaa käytännön ohjeita ja ideoita, mikäli turvapaikkaa kirkosta haetaan.

Sisäsasiainministeriö on aiemmin suhtautunut nuivasti ajatukseen, että kirkko voisi piilottaa lain vastaisesti pakolaisen.