Suomalaisyritys menettänee lopullisesti vuokratonttinsa Kronstadtissa

Suomalainen satamayritys Container Finance näyttää menettäneen lopullisesti kiistellyn vuokratonttinsa Pietarin sataman edustalla Kronstadtissa.

Kotimaa

Pietarin kaupunki on päättänyt mitätöidä tontin vuokrasopimuksen.

Syynä on Pietarin välimiesoikeuden mukaan sopimusrikkomus. Container Financen kannalta tilanne on mahdoton, sillä lupia myöntävä viranomainen on sama kuin tontin valtaaja.

Kaupunki on kuitenkin luvannut turvata terminaalin toiminnan ratkaisemalla viime viikonloppuna syntyneen uuden kiistan terminaalin tieyhteydestä.

Suomalaisyritys on joutunut rakentamaan terminaaliin menevää liikennettä varten oman kiertotien, sillä Venäjän rakennusvirasto Rosstroi katkaisi terminaaliin vievän tien sanoen, että rekkaliikenne terminaaliin häiritsee työmaaliikennettä.

Rosstroi väittää myös, ettei suomalaisyritys ole riittävän ajoissa neuvotellut omasta tieyhteydestä uudelle patotielle, vaikka yritys otti asian esille jo yhdeksän vuotta sitten. Kasvava terminaaliliikenne ei onnistu ilman omaa tieyhteyttä.

Pietarin kaupunki on luvannut esitellä oman suunnitelmansa liikennejärjestelyistä lähiviikkoina. Asialla on kiire, sillä Pietari ei halua kiistan vaikuttavan ulkomaalaisten investointihaluihin. Container Finance vei valtauksen oikeuteen Rakennusvirasto Rosstroi otti toukokuussa väkisin haltuunsa terminaaliyrityksen vuokraaman maa-alueen Pietarin edustalla Kronstadtissa. Valtaus on tulkittu Venäjän haluksi häätää länsiyrityksiä avainaloilta kuten satamista. 60 miljoonaa euroa satamaan sijoittanut Container Finance vei valtauksen ja pahoinpitelyt oikeuteen. Ennen valtausta Pietarin patotietä rakentava Rosstroi vaikeutti suomalaisen konttiterminaalin toimintaa Kronstadtissa jo runsaan kuukauden ajan mm. estämällä rekkojen pääsyn lastinhakuun. Suomalais-venäläisen kauppakamarin mukaan Kronstadtin tonttiriidan taustalla on myös Venäjän hallituksen halu rajoittaa yritysten ulkomaista omistusta. YLE Uutiset