Italiassa alkaa CIA-oikeudenkäynti

Italiassa Milanossa on alkanut oikeudenkäynti 26:ta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n agentteina pidettyä henkilöä vastaan. Yhdysvallat ei suostu luovuttamaan syytettyjä oikeuden eteen.

Ulkomaat

Heitä syytetään egyptiläisen muslimiuskonoppineen sieppauksesta neljä vuotta sitten Milanossa. Imaami kuljetettiin kuulusteltavaksi Egyptiin Kairoon, jossa häntä syytteiden mukaan myös pahoinpideltiin ja kidutettiin mm. sähköiskuilla.

Syytteeseen joutuu amerikkalaisten lisäksi kuusi italialaista, muun muassa Italian entinen sotilastiedustelun johtaja.

Amerikkalaisista kukaan ei ilmaantunut tuomioistuimen eteen, italialaisistakin vain yksi. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se suostu luovuttamaan syytettyjä oikeuteen, vaikka Italia sitä vaatisikin.

Yhdysvallat on epäillyt imaamia yhteyksistä terroristiryhmiin, mm. taistelijoiden värväämisestä islamistisiin ryhmiin. Häntä vastaan ei kuitenkaan ole nostettu syytteitä.

Yhdysvaltain presidentti George Bush saapuu Italiaan vain tunteja oikeudenkäynnin alkamisen jälkeen. Hän tapaa vierailunsa aikana paavi Benedictus XVI:n ja pääministeri Romano Prodin. Prodi on jo ilmoittanut, ettei oikeudenkäynti ole miesten käymien keskustelujen aiheena.

BBC, Reuters