YK jätti kaksi hailajia suojelulistan ulkopuolelle

Maailman eläinten suojeluntarvetta pohtiva YK-kokous on torjunut suojeltavien lajien listalta silli- ja piikkihain. Lajien suojelua oli toivonut Euroopan unioni. Ehdotus ei saanut taakseen vaadittua kahta kolmasosaa Cites-kokouksessa edustetuista hallituksista.

luonto

EU harkitsee tuovansa asian uuteen äänestykseen vielä viikon jatkuvassa kokouksessa Hollannissa.

Suojelupäätöstä vastustivat suuret kalatalousmaat, muun muassa Norja, Japani ja Kiina. Ne viittasivat YK:n elintarvikeohjelman raporttiin, jonka mukaan sillihain kannat ovat kyllä vähentyneet monin paikoin ylikalastuksen vuoksi, mutta maailmanlaajuisesti lajia ei uhkaa sukupuutto.

Ympäristöjärjestöt: Surullinen päätös Haiden suojelua ajavien järjestöjen mukaan syntynyt päätös vahvistaa epäilystä, että Cites karttaa tekemästä päätöksiä, joilla olisi kalateollisuudelle suuri rahallinen merkitys. Sillihain liha ja etenkin evät, joista tehtään keittoa, ovat kalliita ja arvostettuja. Luontojärjestö WWF:n mukaan Pohjois-Atlantin piikkihaikanta on vähentynyt 95 prosenttiin kymmenessä vuodessa ja sillihaikanta alle 90 prosenttiin 40 vuodessa. Vuonna 1975 solmitun Cites-sopimuksen tehtävänä on säädellä uhanalaisilla eläimillä ja kasveilla käytävää kansainvälistä kauppaa. Hollannissa meneillään olevaan yleiskokoukseen osallistuvat 175 maan hallituksen edustajat. Paikalla on myös suojelujärjestöjen edustajia. Cites-sopimus kattaa nykyisin lähes 33 000 lajia. Niistä yli 80 prosenttia on kasveja. Suojelutasoja on kolme: eläin tai kasvi voi olla täysin suojeltu, sen myyminen voi vaatia todistusta alkuperästä tai kauppa on rajoitettu erikseen määriteltyihin maihin.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset