Opposition mielenosoitus Pietarissa sujui rauhallisesti

Pietarissa tänään järjestetty opposition mielenosoitus sujui rauhallisesti ilman välikohtauksia. Arviot mielenosoittajien määrästä vaihtelevat suuresti: neljästä sadasta aina kolmeen tuhanteen.

Ulkomaat

Erimielisten marssiksi kutsuttua mielenosoituskulkuetta ja joukkokokousta vahtimassa oli tuhansia miliisejä.

Huhtikuussa miliisit tukahduttivat kovaotteisesti opposition mielenosoitukset Moskovassa ja Pietarissa.

Oppositiojohtaja Garri Kasparov sanoi viranomaisten tiukkojen turvatoimien asettavan kyseenalaiseksi Kremlin väitteet, ettei oppositiolla ole väestön tukea takanaan.

Joka kerta kun oppositio järjestää mielenosoituksen, vallanpitäjät lähettävät paikalle joukkoja ja ryhtyvät ennaltaehkäiseviin toimiin, Kasparov sanoi. Kasparovin mielestä se osoittaa, että vallanpitäjät pelkäävät nousevia protesteja.

Turvatoimien tiukkuutta selittää osittain Pietarissa meneillään oleva kansainvälinen talousfoorumi, johon myös presidentti Putin osallistuu.

Kasparovin mukaan talousfoorumin aikaan järjestetyllä marssilla haluttiin myös lähettää maailmalle viesti, etteivät asiat ole Venäjällä siten kuin Kremlin propaganda haluaisi esittää.

Kasparovin lisäksi mielenosoitukseen osallistuivat muun muassa radikaalin kansallisbolshevistisen liikkeen johtaja Eduard Limonov ja Putinin entinen talousneuvonantaja Andrei Illarionov.

Lähteet: DPA, AP, AFP