1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin kritisoi kovin sanoin WTO:ta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on hyökännyt kovin sanoin maailman kauppajärjestön WTO:n kimppuun. Pietarin talous- seminaarissa puhunut Putin kuvaa kauppajärjestöä antiikkiseksi, epädemokraattiseksi ja joustamattomaksi järjestöksi.

Ulkomaat

Putinin arvostelu tuli yllättävään aikaan, sillä Venäjä neuvottelee parhaillaan EU:n ja USA:n edustajien kanssa kauppajärjestöön liittymisestä.

Putin vaatii uudistuksia myös Kansainvälisen valuuttajärjestön IMF:n ja Maailmanpankin toimintatapoihin, koska ne eivät Putinin mielestä pysty kunnolla hallitsemaan maailmanlaajuista kauppaa.

Seminaarin yleisönä oli maailman talousvaikuttajia, ministereitä ja entisten neuvostomaiden presidenttejä, joille Putin ehdotti yhteisten euraasialaisten vapaakauppasopimusten solmimista.

Venäjä on pyrkinyt WTO:n jäseneksi yli vuosikymmenen ajan. Viime aikoina Venäjä on ollut sanasodassa niin EU:n kuin Yhdysvaltojenkin kanssa, eivätkä erimielisyydet ole ainakaan tasoittaneet Venäjän tietä kauppajärjestöön.

Lauantaina Putin ja ensimmäinen varapääministeri Sergei Ivanov vakuuttelivat ulkomaisille sijoittajille, että Moskovan ja länsimaiden erimielisyyksistä huolimatta Venäjään on turvallista sijoittaa.

Lähteet: AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi