1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanerva kutsui Ricen Suomeen

Ulkoministeri Ilkka Kanerva on tavannut Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen Washingtonissa.

Kotimaan uutiset

Kanerva kertoi tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Rice saattaa tulla vierailulle Suomeen elokuussa.

Kanerva kutsui amerikkalaisen virkasisarensa Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerikokoukseen, jota Kanerva isännöi Turussa elokuun puolivälissä. Rice suhtautui asiaan myönteisesti ja tutkii nyt kalenteristaan, josko hänellä olisi aikaa saapua Suomeen.

Ulkoministerit keskustelivat myös tasavallan presidentti Tarja Halosen mahdollisesta vierailusta Valkoiseen Taloon. Kanerva pyysi, että Rice tekisi parhaansa ulkoministerinä, jotta Haloselle saataisiin mahdollisimman pian kutsu presidentti George Bushia tapaamaan.

Kanerva muistutti, etteivät ulkoministerit päätä kutsuista. Rice kuitenkin lupasi alaisineen myötävaikuttaa siihen, että kutsu Haloselle tulisi.

Tapaaminen venyi yli varatun ajan

Tapaamisessa käytiin myös läpi kaikki suuret tämänhetkiset maailmanpolitiikkaa koskevat kysymykset.

Kanervan mielestä oli yllättävää, kuinka samankaltaisesti Yhdysvallat ja Suomi ajattelevat esimerkiksi Kosovosta ja Turkin EU-jäsenyydestä sekä Afganistanin jälkihoitoon liittyvistä asioista.

Tapaamiselle oli varattu aikaa vajaat puoli tuntia. Puhumista kuitenkin riitti, sillä tapaaminen kesti 40 minuuttia. Kanerva totesi, että kaiken kaikkiaan Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat hyvät.

Kanervan valtuuskuntaan kuuluvat ulkoministeriöstä poliittisen osaston päällikkö Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve ja Amerikan ja Aasian osaston päällikkö Elina Kalkku ja ministerin erityisavustaja Jori Arvonen.

Vierailu päättyy huomenna tiistaina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi