1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Minkälaisiin Yhdysvaltoihin Kanerva pääsi?

Ulkoministeri Ilkka Kanerva tapasi Yhdysvalloissa Yhdysvaltain ulkoministerin. Mutta minkälaisessa tilanteessa elää Kanervan virkasisar, Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice?

- Yhdysvalloissa käydään parhaillaan kovaa taistelua ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnasta, sanoo ulkoministeriön erikoistutkija Kari Möttölä.

Vuonna 2003 alkaneessa Irakin sodassa kuoli sunnuntaina 3 500. amerikkalaissotilas.

- Irak on asia joka Washingtonissa jättää kaiken muun varjoonsa. Sotilaallisen vetäytymisen Yhdysvallat ratkaisee itse, mutta Irakin sodan vaikutus lähialueen vakauteen sekä islamin ja lännen suhteisiin on laaja kansainvaälinen ongelma, ja alueen vakauttamisessa kansainvälisen yhteistyön merkitys on suuri, sanoo Möttölä.

- Amerikkalainen ulkopolitiikka on tienhaarassa, nyt Yhdysvalloissa eri leirit kamppailevat siitä miten Yhdysvallat palaisi monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön johtoon.

Poliittisen kamppailun tauolla Yhdysvaltain ulkoministeri otti vastaan Kanervan.

- Yhdysvallat on huomannut kumppanuuden merkityksen, sanoo Möttölä.

- Amerikkalaiset asiantuntijat miettivät päätään puhki millä keinoin Yhdysvallat voisi palata unilateralismista monenkeskiseen yhteistyöhön, johtajan roolissa.

- Kanerva puolestaan pyrkii osoittamaan Yhdysvalloille, että Suomi on vakavasti otettava EU-maa, joka voi toimia Yhdysvaltain kanssa toimintakykyisenä turvallisuudentuottajana.

Suomi lupaa Yhdysvaltain toiveiden mukaisesti harkita kriisinhallintatehtävien laajentamista Afganistanissa. Joukoille on tarvetta. Afganistanin presidentti Hamid Karzai yritettiin murhata viimeksi sunnuntaina.

Samaan aikaan kun Kanerva matkusti Yhdysvaltoihin, presidentti Bush matkusti Euroopassa ja vaati YK:lta pikaisia toimia Kosovolle itsenäisyyden varmistamiseksi.

Möttölän mukaan Yhdysvalloille Kosovossa onnistuminen olisi Kosovon kokoa suurempi palkinto.

- Se veisi päätökseen Länsi-Balkanin vakauttamisen jonka Yhdysvallat pani sotilaallisella voimallaan alulle Bosniassa ja Kosovossa.

Jos Afganistan ei rauhoitu, republikaaneilla voi ensi vuoden presidentinvaaleissa olla kuitenkin tarina Bushin hallinnosta joka jos ei nyt rauhoittanut Irakia ja Afganistania niin ainakin vakautti Länsi-Balkanin.