1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ulkoministeri Kanervan Yhdysvaltain vierailu päätökseen

Ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) viimeinen vierailupäivä Washingtonissa ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Kanervan tapaaminen Valkoisessa talossa kansallisen turvallisuusneuvonantajan Stephen Hadleyn kanssa peruuntui, kun Euroopan kierrokseltaan palannut presidentti George W. Bush kutsui neuvonantajansa koolle.

Ulkoministeri Kanervalle tarjottiin mahdollisuutta uuteen tapaamiseen keskiviikkona, mutta Kanerva joutui kieltäytymään kutsusta. Hän matkaa Itämeren valtioiden neuvoston ulkoministerikokoukseen Ruotsin Malmöhön. Kokouksessa Kanerva tapaa ensi kertaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

Hadleyn tapaamisen peruunnuttua Kanerva ei päässyt Valkoiseen taloon viemään viestiä presidentti Tarja Halosen mahdollisesta kutsusta Washingtoniin. Tasavallan presidentin kansliapäällikkö Jarmo Viinanen ei aiemmista tiedoista poiketen jää Washingtoniin, vaan matkustaa Kanervan kanssa Suomeen.

Yhdysvaltain puolustusministeriössä Kanerva tapasi apulaispuolustusministeri Eric Edelmanin. Edelmanin kanssa käydyistä keskusteluista Kanerva tulkitsee, että Yhdysvallat arvostaa Suomea ja odottaa Suomen osallistuvan korkealla profiililla kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin esimerkiksi Kosovossa ja Afganistanissa.

Konkreettista pyyntöä vastuunkannon lisäämisestä ei kuitenkaan esitetty. Tapaamisessa ei myöskään keskusteltu Suomen mahdollisesta maahan laukaistavien Hornet-ohjusten kaupasta.

Asiantuntija: Suhteet kohenemassa Kanervan kaksipäiväinen vierailu Yhdysvalloissa päättyy tiistaina. Ulkopolitiikan asiantuntija Tapani Vaahtoranta arvioi Suomen ja Yhdysvaltain suhteiden olevan kohenemassa. - Jos tämmöinen kupru on suhteissa ollut, niin luulen että se kupru on ohitse. Meidän hallituskoalitiomme on muuttunut, Vaahtoranta kertoo. - Yhdysvallat näyttää meidän näkökulmastamme vähän vähemmän ongelmallisemmalta maalta kuin se näytti Irakin sodan aikaan. Uuskonservatiivien aika on ohi, USA:n politiikka on jo vähän muuttunut ja Bush on väistymässä, Vaahtoranta toteaa. Kanerva kutsui Ricen Suomeen Kanerva kertoi maanantain tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Rice saattaa tulla vierailulle Suomeen elokuussa. Kanerva kutsui amerikkalaisen virkasisarensa Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerikokoukseen, jota Kanerva isännöi Turussa elokuun puolivälissä. Rice suhtautui asiaan myönteisesti ja tutkii nyt kalenteristaan, josko hänellä olisi aikaa saapua Suomeen. Ulkoministerit keskustelivat myös tasavallan presidentti Tarja Halosen mahdollisesta vierailusta Valkoiseen Taloon. Kanerva pyysi, että Rice tekisi parhaansa ulkoministerinä, jotta Haloselle saataisiin mahdollisimman pian kutsu presidentti George Bushia tapaamaan. YLE Uutiset