Man Booker -kirjallisuuspalkinto nigerialaiskirjailijalle

Arvostettu kansainvälinen Man Booker -kirjallisuuspalkinto on myönnetty nigerialaiselle kirjailijalle Chinua Achebelle.

kulttuuri

76-vuotias Achebe on kirjoittanut yli 20 teosta, romaanien lisäksi novelleja, esseitä ja runoutta.

Monet hänen teoksistaan käsittelevät afrikkalaista politiikkaa ja siirtomaa-ajan vaikutuksia afrikkalaisiin yhteiskuntiin.

Teoksista kuuluisimpia on vuonna 1958 ilmestynyt Things Fall Apart, jota on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta ja joka on käännetty 50 kielelle. Palkintolautakunnassa istuneen kirjailija Nadine Gordimerin mukaan Achebea voidaan pitää modernin afrikkalaisen kirjallisuuden isänä. Nykyään Achebe työskentelee kielten ja kirjallisuuden professorina Bard Collegessa New Yorkissa ja on luennoinut yliopistoissa ympäri maailmaa.

Kansainvälinen rinnakkaispalkinto

Kansainvälinen Man Booker International -palkinto perustettiin perinteisen Booker-palkinnon rinnalle vuonna 2005. Se myönnetään englannin kielellä julkaistusta tai englanniksi käännetystä romaanista tekijän kansalaisuudesta riippumatta. Joka toinen vuosi jaettavan palkinnon arvo on 89 000 euroa. Chinua Achebe saa palkinnon Oxfordissa pidettävissä juhlallisuuksissa kesäkuun lopussa.

Tunnetumpi perinteinen Booker-palkinto eli Man Booker Prize for Fiction myönnetään parhaasta Kansainyhteisön tai Irlannin kansalaisen kirjoittamasta englanninkielisestä romaanista. Se on jaettu vuodesta 1968.

Lähteet: YLE Uutiset, BBC Online, AP, Afp