1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bagdadiin ulkonaliikkumiskielto

Irakin hallitus on määrännyt pääkaupunkiin Bagdadiin täydellisen ulkonaliikkumiskiellon iltapäivästä alkaen. Kiellosta päätettiin sen jälkeen, kun kapinalliset olivat tehneet tuhoisan iskun al-Askarin shiiamoskeijaa vastaan Samarran kaupungissa.

Ulkomaat

Joukko aseistautuneita sunnikapinallisia tunkeutui aamuyhdeksältä pyhättöön ja asensi räjähteitä sen rakenteisiin. Isku tuhosi kaksi moskeijan 36 metriä korkeista minareeteista. Kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Shiiojen korkea-arvoisin uskonnollinen johtaja Ali al-Sistani on kehottanut shiioja pysymään rauhallisina ja pidättäytymään kostoiskuista.

Irakin suurin, muslimijohtaja Muqtada al-Sadria tukeva shiiaryhmittymä puolestaan ilmoitti, että huolimatta terroristien halusta nostattaa väestöryhmien välistä väkivaltaa, shiiat toimivat päinvastoin ja pysyvät rauhallisina. Al-Sadr määräsi iskun takia shiioille kolmen päivän suruajan.

Ryhmä päätti myös boikotoida maan parlamenttia pommi-iskun takia. Puolueryhmä ilmoitti luopuvansa toistaiseksi poliittisesta toiminnasta parlamentissa ja vaatii maan hallitukselta toimia sunnien ja shiiojen pyhättöjen jälleenrakentamiseksi.

Pääministeri Nuri al-Maliki syytti iskusta Irakin al-Qaidaa ja edesmenneen Saddam Husseinin tukijoita.

Al-Maliki sanoi Irakin televisiossa uskovansa, että myös muut irakilaiset moskeijat voivat joutua iskujen kohteeksi. Hän kertoi antaneensa turvallisuusjoukoille käskyn kiristää turvatoimia uskonnollisten kohteiden liepeillä.

Sunnimoskeijoihin tehtiin kostoiskuja Irakissa sunnimuslimien moskeijat ovat joutuneet kostohyökkäysten kohteeksi shiiapyhättöön tehdyn pommi-iskun jälkeen. Kolmea sunnimoskeijaa vastaan iskettiin iltapäivällä räjähtein Iskandirijan kaupungissa ja yksi moskeija sytytettiin tuleen Bagdadissa. Poliisin mukaan Iskandirijan suuri moskeija tuhoutui räjähdyksessä pahoin. Kostoiskut olivat mitä ilmeisimmin vastaus aamuiseen hyökkäykseen shiiojen pyhimpiin paikkoihin kuuluvaa al-Askarin moskeijaa vastaan Samarrassa. Aiemmat moskeijaiskut aiheuttivat väkivallan aallon Vuonna 944 rakennettu moskeija on shiiamuslimien pyhiinvaelluskohde, koska sinne on haudattu kaksi imaamia. Shiiat pitävät vuonna 868 kuollutta imaami Ali al-Hadia ja hänen poikaansa Profeetta Muhammedin jälkeläisinä suoraan alenevassa polvessa. Al-Askarin kuuluisa Kultainen moskeija on yksi islamilaisen maailman tärkeimmistä pyhätöistä. Viime vuoden helmikuussa sunnikapinalliset iskivät moskeijaan tappaen 46 ihmistä ja haavoittaen satoja. Tuossa iskussa moskeijan minareetit säilyivät ehjinä. Tapahtumasta alkoi laaja islamistiryhmien välinen väkivallan aalto, jossa on kuollut jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä ja joka on ajanut Irakin sisällissodan partaalle. Bagdadin pohjoisosassa sijaitseva Samarra on pääasiassa sunnien asuttamaa aluetta. Pommit katkovat tieyhteyksiä

Irakissa toimivat vastarintataistelijat räjäyttivät aamulla tärkeän sillan maan pohjoisosassa, Kirkukin lähellä.

Pommi-isku oli muutaman päivän sisällä jo neljäs, joka tehtiin tärkeää liikenteen solmukohtaa vastaan. Vastarintataistelijoiden uutena taktiikkana näyttää olevan Irakin liikenteen puurouttaminen ja asukkaiden eristäminen toisistaan.

Iskuja on ollut nimenomaan Bagdadiin johtavien pääteiden siltoja vastaan. Muita yhteenottoja kapinallisten ja toisaalta Irakin armeijan ja Yhdysvaltain joukkojen välillä on ollut jatkuvasti eri puolilla maata.

Lähteet: AP, AFP, CNN, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi