Britannia kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään

Britannia tiukentaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten lainsäädäntöä. Britanniassa ei kuitenkaan mennä yhtä pitkälle kuin Yhdysvalloissa, missä tiedot seksuaalirikollisista julkaistaan internetissä.

Ulkomaat

Britanniassa keskustelua on kiihdyttänyt toukokuun alussa tapahtunut nelivuotiaan Madeleine McCannin katoaminen Portugalissa.

Nyt sisäministeriö ehdottaa, että vanhemmat voisivat saada viranomaisilta tietoja mahdollisista pedofiileistä. Britanniassa ei kuitenkaan mennä yhtä pitkälle kuin Yhdysvalloissa, missä tiedot seksuaalirikollisista julkaistaan internetissä.

Yhdysvalloissa rekisterissä jo yli puoli miljoonaa nimeä

Yhdysvalloissa seksuaalirikollisia on rekisteröity jo yli puoli miljoonaa. Lain mukaan vankilasta vapautuneet seksuaalirikolliset esitellään internetissä, jotta muut osaisivat varoa heitä.

Rekisterin ongelma on kuitenkin muun muassa se, ettei se suojaa lapsia tai naisia kunnolla - esimerkiksi ensikertalaisraiskaajilta.

Raiskausten määrä Yhdysvalloissa ei näytäkään merkittävästi laskevan. Seksuaalirikosrekisterissä on Yhdysvalloissa yli puoli miljoonaa ihmistä, eli kaikki ne jotka ovat rikkoneet jotain seksuaalilakia.

Arvostelijoiden mielestä rekisteriin voi joutua myös liian kevyin perustein. Sinne joutuu myös ihmisiä joiden käytös ei uhkaa muita, kuten julkisesti seksiä harrastaneita ihmisiä.

Raiskaajien ja lapsiiensekaantujien kuvien julkaiseminen tuo varmasti monelle amerikkalaiselle kovasti kaivattua turvallisuuden tunnetta mutta samalla järjestelmä aiheuttaa sen, että kun rikollinen on suorittanut vankilatuomionsa, hänet alistetaan vielä toisenlaiseen rangaistukseen, eräänlaiseen julkiseen häpeärangaistukseen.

Lähteet: YLE Uutiset