1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

General Motors: Vetyautoja teille 5 - 6 vuoden kuluttua

Vedystä käyttövoimansa ottavat henkilöautot tulevat maanteille 5 - 6:ssa vuodessa, uskoo autojätti General Motorsin kehitystoiminnan apulaisjohtaja Larry Burns. Vetyautot eivät olisi tuolloin vielä kaupallisessa myynnissä, mutta tavalliset autoilijat saisivat niitä koekäyttöön tietyillä testialueilla.

Vetyautot olisivat Burnsin mukaan kaupallisessa levityksessä joka tapauksessa ennen vuotta 2020, minkä monet asiantuntijat ovat asettaneet tavoitevuodeksi.

GM teki tällä viikolla organisaatiouudistuksen, jossa 500 polttokennoja kehittävää insinööriä ja tutkijaa siirretään laboratoriotyöstä konkreettiseen autojen valmistukseen.

Burnsin mukaan kyseessä on samanlainen virstanpylväs yhtiön toiminnassa kuin tapahtui vuonna 2003, jolloin GM alkoi tuottaa hybridiautoja, jotka käyvät sekä sähköllä että bensiinillä. Nyt yhtiöllä on jo viisi hybridiautomallia tuotannossa.

Vetyautoissa sähköä tuottavat polttokennot saavat voimansa auton polttoainetankeissa olevasta vedystä. Moottoria pidetään erittäin ympäristöystävällisenä, koska se ei tuota minkäänlaisia pakokaasuja, ainoastaan vettä. Moottorin käyntiääni on myös hiljainen. Vety tosin täytyy tuottaa muilla energianlähteillä.

Käytännössä kaikki suuret autonvalmistajat panostavat nykyään vetyautojen tutkimukseen. Japanilaisten Hondan ja Toyotan arvellaan olevan tutkimuksessa pisimmällä.

Kehitystyössä on vielä paljon tekemistä. Polttokennojen hinta on saatava halvemmaksi, vetysäiliöitä on kehitettävä, tankkausväli on saatava suuremmaksi ja lopulta vielä rakennettava uudenlainen tankkausasemien verkosto.

AP