Lontoossa hurrattiin kuningatar Elisabetille

Englannin kuningattaren Elisabet II:n virallista syntymäpäivää on juhlittu näyttävästi Lontoossa.

Kymmenettuhannet ihmiset kerääntyivät katujen varsille katsomaan yli tuhannen sotilaan kuninkaallista paraatia, jonka kunniapaikalla ajoi vaunuissaan Englannin 81-vuotias monarkki. Hänen jäljessään ratsastivat prinssi Charles ja prinsessa Anne.

Kuningatar myös tarkasti joukot, jotka olivat pukeentuneet perinteisiin punaisiin asetakkeihin ja karhunnahkahattuihin. Seremoniaan osallistuivat muun muassa pääministeri Tony Blair, ulkoministeri Margaret Beckett ja entinen pääministeri Margaret Thatcher.

Juhlallisuuksiin kuuluivat tavan mukaan myös kuningasperheen kädenheilautukset Buckinghamin palatsin parvekkeelta.

Elisabetin syntymäpäivä on todellisuudessa huhtikuussa, mutta virallisesti sitä vietetään kesäkuussa suotuisan sään toivossa. Tänään Lontoossa oli puolipilvistä ja lämpömittari näytti 18:aa astetta, mutta paraatin loppupuolella ropsahti myös sadekuuro.

Kuningattaren syntymäpäivänä Britanniassa on tapana myös lyödä uusia ritareita ja antaa myös vähäisempiä aatelisarvoja.

Tänä vuonna kunnian saivat muun muassa kirjailija Salman Rushdie, laulaja Joe Cocker, entinen kriketinpelaaja Ian Botham, entinen venäläisagentti Oleg Gordijevski ja australialaisnäyttelijä Barry Humphries, jonka maailma tuntee ennen muuta Dame Edna Everagena.

AP, AFP, Reuters,