1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Iran suuttui Rushdien aateloinnista

Iran on tuominnut kovin sanoin kirjailija Salman Rushdien lyömisen ritariksi. Rushdie on yksi 21 uudesta ritarista, jotka Britannia aateloi lauantaina kuningatar Elisabet II:n syntymäpäivän kunniaksi.

Iranin ulkoministeriön edustajan mukaan Britannia osoittaa vihamielisyyttä islaminuskoa kohtaan ja asettuu muslimimaita vastaan, kun se antaa ritarin arvon yhdelle islamilaisen maailman vihatuimmista miehistä.

Muslimien uskonnollisten tunteiden loukkaaminen on tahallista, ja päätöksessä on takana muitakin länsimaita kuin Britannia, Iranin ulkoministeriöstä sanotaan.

Rushdien vuonna 1988 ilmestynyt kirja Saatanalliset säkeet aiheutti voimakasta kuohuntaa muslimimaissa. Monien muslimien mielestä Rushdie kirjoitti profeetta Muhammedista epäkunnioittavasti ja vääristeli hänen töitään. Romaani kiellettiin monissa muslimimaissa ja sitä vastaan järjestettiin suuria mielenosoituksia.

Vuonna 1989 Iranin tuolloinen uskonnollinen johtaja Ajatolla Khomeini langetti Rushdielle fatwan eli kuolemantuomion. Hänen tappamisestaan luvattiin palkkio, minkä vuoksi Rushdie joutui vetäytymään maan alle ja Iranin ja Britannian diplomaattisuhteet katkesivat.

Iranin hallitus lupasi vuonna 1998, ettei Rushdieta vahingoiteta. Islamistit pitävät kuitenkin edelleen kiinni fatwasta, eikä Iran ole kumonnut sitä virallisesti. Iranin mukaan vain fatwan langettanut voi perua sen. Ajatolla Khomeini kuoli vuonna 1989.