Energiatodistukset hyödyttävät kuluttajaa

Energiatodistukset auttavat kuluttajia vertailemaan rakennusten energiatehokkuutta. Ympäristöministeriön antama asetus rakennusten energiatodistuksesta hyödyttää erityisesti asunnon ostajia ja vuokraajia.

luonto

Todistuksessa ilmoitetaan se energiamäärä, joka tarvitaan rakennuksen tarkoitustaan vastaavaan käyttöön.

- Energiatodistus auttaa kotitalouksia vertailemaan samantyyppisten rakennusten energiankulutusta ja ohjaa mahdollisimman energiapiheihin valintoihin. Energiatehokkuus on myös kiinteistön omistajan etu, sanoo asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Suomen hiilidioksidipäästöistä noin 30 prosenttia on peräisin rakennusten lämmityksestä, joten rakennusten energiatehokkuuden tehostamisella on myös suoraa vaikutusta ympäristökysymyksiin.

Energiatodistus tulee pakolliseksi uusille rakennuksille sekä suurelle osalle jo olemassa olevia rakennuksia. Todistus on vapaaehtoinen vanhoille omakotitaloille sekä enintään kuuden huoneiston kiinteistöille.

Myöskään vapaa-ajan asunnoilta, suojelluilta rakennuksilta tai teollisuusrakennuksilta todistusta ei vaadita. Laki ja asetus energiatodistuksesta tulevat voimaan 1. tammikuuta 2008.

Lähteet: YLE Uutiset