Hamas syyttää länttä politikoinnista talousavulla

Palestiinalainen islamistijärjestö Hamas torjuu presidentti Mahmud Abbasin päätöksen julistaa Hamasin asevoimat laittomiksi. Hamasin mukaan Ismail Hania on odelleen laillinen pääministeri.

Ulkomaat

Hamas on kuitenkin valmis vuoropuheluun Fatahin kanssa, sanoi Hamas-johtaja Khalil al-Hayya Gazassa tiistaina.

Fatah puolestaan torjui dialogin Hamasin kanssa, koska ryhmä valtasi väkivalloin Gazan kaistan viime viikolla. Hamas syyttää länsimaita taloudellisen avun käyttämisestä politikointiin.

Yhdysvallat ja EU ovat ilmoittaneet aloittavansa nyt uudelleen palestiinalaishallinnon tukemisen, kun Hamas on syrjäytetty hallituksesta. Hamas nousi hallitusvastuuseen viime vuonna voitettuaan parlamenttivaalit.

Israel tiukentaa Gazan eristystä Israel aikoo saartaa Gazan taloudellisesti humanitaarista apua ja perustarvikkeita lukuunottamatta, israelilaiset ja läntiset viranomaiset sanovat. Samalla kun Israel ja Yhdysvallat ryhtyvät tukemaan taloudellisesti presidentti Mahmud Abbasin nimittämää uutta hätätilahallitusta, Gazan kaistan vallannut Hamas halutaan eristää taloudellisesti, diplomaattisesti ja sotilaallisesti. Presidentti Mahmud Abbasin Fatah-järjestö on torjunut vuoropuhelun Hamasin kanssa ja kieltänyt kaiken yhteydenpidon Hamasiin. Hamas puolestaan syyttää länsivaltoja talousavun käyttämisestä politikointiin. Gazan eristäminen toteutetaan samalla, kun Yhdysvallat yrittää saada käyntiin uudet rauhanneuvottelut Abbasin nimittämän uuden palestiinalaishallituksen ja Israelin välillä. Bush ja Olmert ilmaisivat tukensa Abbasille Yhdysvaltain presidentti George Bush antaa tukensa palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille ja toivoo tämän johtavan palestiinalaiset uuteen suuntaan. Bush puhui Washingtonissa tavatessaan Israelin pääministerin Ehud Olmertin. Molemmat johtajat kertoivat edelleen uskovansa kahden valtion ratkaisuun Israelin ja palestiinalaisten välillä. Bushin mukaan Yhdysvallat etsii Israelin kanssa yhteistä strategiaa ääriryhmien kukistamiseksi Gazassa. Israel evakuoi loukkaantuneita palestiinalaisia Israel on ryhtynyt evakuoimaan joitakin Gazasta poispääsyä odottavia palestiinalaissiviilejä Erezin raja-asemalta, Israelin armeija kertoo. Israel on suostunut hoitamaan maanantaisessa ampumavälikohtauksessa loukkaantuneita omissa sairaaloissaan. Israelin panssarivaunut etenivät päivällä Gazan alueelle lähellä rajanylitysasemaa, jolla noin 150 palestiinalasita odottaa pääsyä ulos Hamasin valtaamasta Gazasta. Israelin armeijan mukaan operaation tarkoitus on suojella rajanylityspaikkaa. Maanantaina gazalainen mies avasi asemalla tulen ja tappoi presidentti Mahmud Abbasille lojaalin turvamiehen. Useita muita loukkaantui. Suuri joukko palestiinalaisia odottaa Erezin asemalla pääsyä rajan yli. Haavoittuneet tai sairaat siviilit toivovat pääsevänsä Länsirannalle tai Israelin sairaaloihin.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset