1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pakistan paheksuu Rushdien aatelisarvoa

Sekä Iranin että Pakistanin ulkoministeriöt ovat kutsuneet brittilähettiläät puhuteltaviksi kirjailija Salman Rushdielle annetun aatelisarvon vuoksi. Rushie on yksi 21 uudesta ritarista, jotka Britannia aateloi lauantaina kuningatar Elisabet II:n syntymäpäivän kunniaksi.

Iranin ulkoministeriö kutsuu Rushdien aatelointia provokaatioksi ja ilmiselväksi hyökkäykseksi islaminuskoa vastaan.

Pakistanin ulkoministeriön edustaja puolestaan sanoi Britannian suurlähettiläälle Robert Brinkleylle, että Rushien aatelointi oli Britannialta erittäin tunteeton teko eikä se lähennä uskontokuntia toisiinsa.

Ministeriön mukaan Rushdie on kirjoituksillaan loukannut syvästi muslimien tunteita kaikkialla maailmassa. Islamistit pitävät kiinni Rushdielle langetetusta fatwasta

Brinkleyllä oli viemisinään Pakistanin ulkoministeriöön Britannian viesti uskonnollisten asioiden ministerille Mohammad Ejaz-ul-Haqille. Hän sanoi maanantaina, että Rushien arvonimi saattaa lietsoa ääri-islamilaisuutta ja kannustaa itsemurhaiskuihin. Britannian mukaan mikään ei oikeuta pommi-iskuihin.

Ejaz-ul-Haq on jo täsmentänyt, ettei hän kannusta iskuihin.

Pakistanin parlamentti antoi maanantaina päätöslauselman, jossa aatelointi tuomittiin, ja useissa kaupungeissa järjestettiin Rushdien vastaisia mielenosoituksia.

Iran tuomitsi jo viikonloppuna kertaalleen aatelisarvon antamisen Rushdielle, joka Iranin ulkoministeriön mukaan on yksi islamilaisen maailman vihatuimmista miehistä.

Rushdien vuonna 1988 ilmestynyt kirja Saatanalliset säkeet aiheutti voimakasta kuohuntaa muslimimaissa. Monien muslimien mielestä Rushdie kirjoitti profeetta Muhammedista epäkunnioittavasti ja vääristeli hänen töitään. Romaani kiellettiin monissa muslimimaissa, ja sitä vastaan järjestettiin rajuja mielenosoituksia.

Vuonna 1989 Iranin tuolloinen uskonnollinen johtaja ajatolla Khomeini langetti Rushdielle fatwan eli määräsi tappamaan hänet. Rushdie vetäytyi vuosiksi maan alle, ja Iranin ja Britannian diplomaattisuhteet katkesivat.

Iranin hallitus lupasi vuonna 1998, ettei Rushdieta vahingoiteta. Islamistit pitävät kuitenkin edelleen kiinni fatwasta, eikä Iran ole kumonnut sitä virallisesti. Iranin mukaan vain fatwan langettanut voi perua sen. Ajatolla Khomeini kuoli vuonna 1989.