yle.fi-etusivu

Nuuska vähemmän vaarallista kuin tupakka

Savukkeiden vaihtaminen nuuskaan saattaisi merkittävästi vähentää tupakkatuotteista aiheutuvia terveyshaittoja, kertoo lääketieteellisessä lehdessä julkaistu tutkimus.

Kotimaa

Tupakkatuotteiden käytön lopettaminen on silti paras tapa pitää huolta itsestään, sillä nuuskan käyttöön liittyy mm. suurentunut haimasyövän vaara, vaikka se onkin pienempi kuin savukkeiden aiheuttama riski.

Tiedot ilmenevät kahdesta Lancet-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tulosten perusteella nuuskaajien riski sairastua haimasyöpään on kaksinkertainen verrattuna henkilöihin, jotka eivät ole koskaan käyttäneet tupakkatuotteita. Nuuskaaminen ei sen sijaan liittynyt suu- eikä keuhkosyöpiin.

Havainto tehtiin seuraamalla 20 vuoden ajan yli 125 000 ruotsalaista rakennustyömiestä, jotka eivät polttaneet savukkeita tutkimuksen alkaessa. Toisessa tutkimuksessa selvitettiin millaisia terveysvaikutuksia nuuskan laillistamisella olisi Australiassa. Tutkijoiden mukaan nuuskan laillistamisesta olisi hyötyä, jos tarpeeksi monet tupakoitsijat vaihtaisivat nuuskaan, mutta hyödyn suuruus riippuu myös siitä, kuinka monet tupakoimattomat omaksuisivat nuuskaamisen. Tutkimuksia kommentoivat asiantuntijat pitävät järjettömänä, että tupakan haitallisin muoto eli savukkeet ovat vapaasti saatavilla ympäri maailmaa, mutta harmittomampi nuuska on Ruotsia mukaan lukematta kielletty EU-maissa. He uskovatkin, että oikein toteutettuna nuuskan laillistaminen saattaisi syödä savukkeiden markkinoita. Uutispalvelu Duodecim

Tutkimuksen lähde

Lähteet: internetissä

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tonttuovet

Tonttuovi paisui joulun jätti-ilmiöksi, ja tutkija ymmärtää hyvin, miksi

Cheerleading

Cheerleaderit pääsivät vihdoin eroon pyllynkeikuttajien leimasta – pienen seuran jäsenmäärä räjähti: "Emme pysty perustamaan tarpeeksi joukkueita"

Joululahjat

Tuntemattoman lahjoitus lämmittää yksinhuoltajaperheen joulua: "Ei ole häpeä pyytää apua"

Tiede

Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet voivat olla terveellisempiä

Kolme asiantuntijaa vastaa rasvakiistan väitteisiin