Iwo Jiman saari vaihtoi nimeä

Japani on palauttanut Iwo Jiman saaren nimeksi Iwo To. Nimenvaihdoksella halutaan häivyttää saaren sotaisa maine. Saarella käytiin vuonna 1945 yksi toisen maailmansodan nimekkäimmistä taisteluista.

kulttuuri

Iwo Jima ja Iwo To äännetään eri tavoin, mutta ne kirjoitetaan japaniksi samoilla merkeillä. Molemmat tarkoittavat rikkisaarta.

Asukkaat ja naapurisaarien väki kutsuivat saarta toiseen maailmansotaan asti Iwo Toksi, mutta saarta linnoittamaan tulleet sotilaat erehtyivät kirjoitusasun perusteella kutsumaan sitä Iwo Jimaksi.

Entisen asukkaat ja naapurisaarelaiset päättivät anoa vanhan nimen palauttamista, kun elokuvateattereihin ilmeistyi keväällä kaksi Iwo Jimasta kertovaa yhdysvaltalaiselokuvaa, Kirjeitä Iwo Jimalta ja Isiemme liput. Virallisiin karttoihin Iwo To -nimi palaa syksyllä. Asukkaat tai heidän jälkeläisensä sen sijaan eivät voi palata, sillä saari on armeijan hallussa. Yhdysvallat miehitti saarta vuoteen 1968. Nykyisin sinne on sijoitettu 400 japanilaissotilasta.

Yhdysvalloissa puolestaan kollektiivitajuntaan on piirtynyt toisen maailmansodan symbolina kuuluisa valokuva, jossa amerikkalaissotilaat nostavat tähtilippua Iwo Jiman Suribachi-vuorella.

Lähteet: AP