Venäjä: Pohjois-Korean ydinongelma ratkeamassa

Venäjän varaulkoministerin Sergei Kisljakin mukaan Pohjois-Korean ydinkiista on lähellä ratkeamistaan. Kisljakin mukaan venäläiseen pankkiin on alettu siirtää Pohjois-Korean kiivaasti kaipaamia, aiemmin macaolaisessa pankissa jäädytettyinä olleita varoja.

Ulkomaat

Kisljak sanoo, että 25 miljoonan dollarin summa on huomenna kokonaisuudessaan Venäjän kaukoidässä sijaitsevassa pankissa, josta ne siirretään Pohjois-Korealle. Rahojen pitäisi olla Pohjois-Korean käytössä jo huomenna.

- Voimme pitää ongelmaa käytännössä ratkaistuna, Kisljak totesi.

Pohjois-Korea: IAEA:n matkaa ei vielä vahvistettu Pohjois-Korean edustaja sanoi aiemmin tänään Wienissä, että Kansainvälisen atomienergiajärjestön tarkastajien vireillä olevaa Pohjois-Korean-matkaa ei voida vielä vahvistaa, sillä kiistellyt rahat eivät ole tulleet sen tilille. Neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelman purkamista koskevan sopimuksen toteuttamisesta käytännössä eivät edistyneet rahakiistan vuoksi. Macaon viranomaiset ilmoittivat jo viikko sitten, että yli 20:n miljoonan dollarin varat on vapautettu sikäläisestä pankista. Yhdysvaltain Korea-neuvottelija kaksipäiväisellä yllätysvierailulla

Yhdysvaltain Korea-neuvottelija Christopher Hill lensi torstaiaamuna amerikkalaisesta lentotukikohdasta Etelä-Koreasta pohjoisen naapurin pääkaupunkiin Pjongjangiin.

Saavuttuaan Pjongjangiin Hill sanoi, että matkan tarkoituksena on vauhdittaa kuuden maan neuvotteluprosessia Pohjois-Korean ydinaseohjelman purkamisesta.

Kaksipäiväisen yllätysvierailun odotettiin ennakoivan kuuden maan neuvottelujen jatkumista lähiviikkojen aikana.

Hill on viiteen vuoteen korkea-arvoisin Yhdysvaltain hallituksen edustaja, joka vierailee Pohjois-Koreassa.

Kiina ilmoitti, että ulkoministeri Yang Jiechi vierailee Pohjois-Koreassa ensi kuun alussa keskustelemassa ydinohjelmasta.

Lähteet: RTR, AP, AFP, Reuters