yle.fi-etusivu

EU:n illalliskokouksesta ei ratkaisua perustuslakikiistaan

EU-maiden johtajien illalliskokous kiistellystä perussopimuksesta ei ole johtanut ratkaisuun. Brysselissä kokoustaneet johtajat eivät illalla päässeet sopuun perusoikeussopimuksen kiistakysymyksistä.

Ulkomaat

Sopimuksen yksityiskohtia vastustavat maat, kuten Puola ja Britannia eivät ole joustaneet kannoissaan. Ongelmakohtia ovat muun muassa unionin perusoikeussopimuksen asema ja tulevaisuuden laajenemiskriteerit.

Perjantaiaamuna EU:n puheenjohtajamaa Saksa käy kahdenvälisiä neuvotteluja vaatimuksia esittäneiden maiden kanssa. Lounaan jälkeen Saksan on tarkoitus antaa ehdotuksensa ratkaisusta.

Pääministeri Matti Vanhanen sanoi torstai-iltana olevansa jossain määrin pessimistinen odotuksissaan, sillä lähentymistä ei toistaiseksi ole tapahtunut.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan kommentoi, että vielä tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa päästäänkö kokouksessa yhteisymmärrykseen.

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn mukaan edistystä on tapahtunut, muttei kuitenkaan riittävästi.

Puola vetoaa toiseen maailmansotaan Britannia ei haluaisi EU:lle lisää ulkopoliittista valtaa. Sen mielestä tulevaisuudessa nimitettävää EU:n kansainvälisten asioiden ministeriä ei pitäisi kutsua ulkoministeriksi, eikä sille pitäisi antaa merkittävää valtaa. Puola taas haluaisi itselleen enemmän valtaa EU:ssa. Lisäksi se haluaisi vähentää Saksan valtaa. Puola perustaa kantansa toiseen maailmansotaan ja natsi-Saksan sen aikana tekemiin kansanmurhiin, joita ilman Puolalla olisi maan mukaan huomattavasti suurempi väkiluku. Monet EU-johtajat ovat sanoneet, että Puolan tukeutuminen toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin on naurettavaa. Kokous alkoi toiveikkaissa merkeissä Aiemmin torstaina Brysseliin saapuneet EU-maiden johtajat vakuuttivat kilvan uskoaan sovun löytymiseen. Toivon kipinän olivat synnyttäneet Puolan johtajien haastattelut, joissa he antoivat ymmärtää olevansa valmiita kompromissiin. Saksa on tehnyt asiassa valtavan työn ja panostanut ratkaisuun kaiken arvovaltansa. Saksan liittokansleri Angela Merkelillä oli kaikki syyt toivoa parasta. - Saksa lähtee siitä, että kaikki kantavat kortensa kekoon, ja että näin löydämme hyvän kompromissiratkaisun, Merkel sanoi. Pohjolan ja Baltian ministerit pitivät oman kokouksensa Juuri ennen huippukokouksen alkua Pohjolan ja Baltian pääministerit pitivät omat tapaamisensa. Pääministerit sopivat, ettei yksikään maa hyväksy Puolan vaatimusta saada lisää äänivaltaa Euroopan unionissa - muista asioista voidaan neuvotella. Pääministeri Matti Vanhanen korosti, että huippukokouksen täytyy saada aikaan ratkaisuja. Vanhasen mukaan sen vuoksi jo aiemmin sovittuja asioita ei tulisi avata uudestaan käsittelyyn. Reuters, YLE Uutiset