USA:n vierailu Pohjois-Koreassa "myönteinen"

Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Christopher Hillin mukaan Pohjois-Korea lupaa sulkea kiistellyn Yongbyonin ydinlaitoksen pikaisesti. Hill kävi Pohjois-Koreassa yllätysvierailulla torstaina. Hän luonnehti neuvotteluja myönteisiksi ja hyödyllisiksi.

Ulkomaat

Hill tapasi vierailunsa aikana Pohjois-Korean ulkoministerin sekä maata ydinneuvotteluissa edustavan pääneuvottelijan.

Neuvottelut koskivat Pohjois-Korean ydinohjelman lakkauttamista, josta sovittiin kuuden maan keskisissä neuvotteluissa helmikuussa.

Hill on korkea-arvoisin Pohjois-Koreassa vieraillut Yhdysvaltain edustaja sitten vuoden 2002. Hän kertoi neuvottelujen kulusta paluumatkallaan Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa, ja jatkaa matkaansa vielä Japaniin.

Jäädytetyt varat Venäjälle ensi viikolla Venäjä uskoo saavansa haltuunsa Pohjois-Korean jäädytetyt varat ensi viikon maanantaihin mennessä. Asiasta ovat kertoneet venäläiset hallituslähteet uutistoimisto Interfaxille.

Macaolaisessa pankissa jäädytettyinä olleet 25 miljoonaa dollaria ovat jarruttaneet Pohjois-Korean aseriisunnan etenemistä. Pohjois-Korea ei ole suostunut panemaan toimeen helmikuussa solmittua sopimusta, ennen kuin saa rahat. Venäjä on luvannut ottaa rahat tililleen Pohjois-Korean puolesta.

Lähteet: Reuters