Pohjois-Korealla kolme viikkoa aikaa sulkea Yongbyonin ydinvoimalaitos

Pohjois-Korean odotetaan sulkevan Yongbyonin ydinvoimalaitoksen kolmen viikon kuluessa. Maassa vieraillut Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Christopher Hill kertoo maiden sopineen, että laitos suljetaan hyvin pian.

Ulkomaat

Hillin mukaan sulkeminen voidaan aloittaa, kun kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n valvonnasta on päästy sopuun.

IAEA:n tarkastajat matkustavat ensi tiistaina Pohjois-Koreaan neuvotellakseen laitoksen sulkemisen yksityiskohdista. Valtuuskuntaa johtaa IAEA:n suomalainen varapääjohtaja Olli Heinonen.

Pohjois-Korean ydinohjelman riisumiseen tähtäävät kuuden maan väliset neuvottelut jatkuvat, kun reaktorin sulkeminen on aloitettu, Hill kertoo.

Venäläistietojen mukaan Pohjois-Korean jäädytetyt varat ovat siirtyneet venäläiselle pankkitilille. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjän valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että rahat ovat venäläisen Dalkombankin tililillä.

Macaolaisessa pankissa jäädytettyinä olleet 25 miljoonaa dollaria ovat jarruttaneet Pohjois-Korean aseriisunnan etenemistä.

Helmikuussa solmitussa sopimuksessa Pohjois-Korea lupasi sulkea Yongbyonin ydinlaitoksen vastineeksi talouspakotteiden purkamisesta, mutta macaolaisvarojen saanti on viivästynyt. Venäjä on toiminut kiistassa välittäjänä.

AP, Reuters, AFP, Itar-Tass