1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU-maat pääsivät sopuun uudesta perussopimuksesta

Euroopan unionin maiden johtajat ovat päässeet sopuun uudesta perustuslakisopimuksesta.

Kangerrelleet sopimusneuvottelut venyivät pitkälle aamuyöhön. Niissä saatiin kuitenkin lopulta aikaan puitteet, joiden avulla uuden sopimuksen odotetaan astuvan voimaan vuonna 2009.

EU:n puheenjohtajamaan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan sopimusluonnoksen hyväksyminen merkitsee unionin irtautumista pattitilanteesta.

Sopimus jäi hiukan vajaaksi suunnitellusta, mutta Merkel sanoo sen olevan hyvin yksityiskohtainen ja selkeä. Liittokanslerin mukaan sopimus myös mahdollistaa unionin laajenemisen.

Puola hidasti neuvotteluja Sopimusneuvotteluja jarrutti Puolan tyytymättömyys unionin maiden äänestysvallan jaon uudistamiseen. Puola taipui kuitenkin lopulta ehdotukseen, jonka mukaan äänestysjärjestelmän uusimista lykätään kymmenellä vuodella eteenpäin, vuoteen 2017 saakka. Puolan tavoitteena on, että EU:n äänestysjärjestelmä suosisi sitä yhä enemmän. Lisäksi Puola on tyytymätön Saksan vahvaan asemaan. Myös useisiin sopimusluonnoksen yksityiskohtiin epäillen suhtautunut Britannia hyväksyi sopimusluonnoksen saatuaan myönnytyksen lähes kaikkiin vaatimuksiinsa. Monien muiden maiden mielestä Saksa meni myönnytyksissä liian pitkälle. Ne vaativat myös omien erityisten näkökohtiensa hyväksymistä. Esimerkiksi Belgia vaati sopimusluonnokseen toistakymmentä muutosta. Uusi perustuslakisopimus korvaa vanhan perustuslain, joka vesittyi, kun Ranska ja Hollanti kaatoivat sen kansanäänestyksissä vuonna 2005. Nyt sovitut muutokset viimeistellään heinäkuussa alkavassa hallitusten välisessä konferenssissa, jonka toivotaan päättyvän lokakuussa. Sopimuksesta tuskin laajoja kansanäänestyksiä BBC:n mukaan uudesta perustuslaillisesta sopimuksesta äänestetään varmasti Irlannissa ja mahdollisesti myös Tanskassa. On myös mahdollista, että Hollantikin järjestää uuden kansanäänestyksen. Hollannissa asiasta päätetään tuomioistuimessa. Muiden jäsenmaiden uskotaan hyväksyvän sopimuksen ilman kansanäänestyksiä kansallisissa parlamenteissa. Joka tapauksessa EU-maiden johtajien tavoitteena on välttää lain alistaminen kansanäänestyksiin, jotta pari vuotta sitten alkunsa saanut pattitilanne ei toistu. AFP, AP, Reuters, BBC