IAEA:n tarkastajat Pohjois-Koreaan

YK:n ydinenergiajärjestön IAEA:n apulaispääjohtaja Olli Heinonen on matkustanut Pohjois-Koreaan varmistaakseen, että maa sulkee kiistellyn ydinreaktorinsa. Pohjois-Korea ilmoitti sallivansa IAEA:n vierailun saatuaan ulkomaille jäädytetyt varansa.

Ulkomaat

Heinosen mukaan vierailulla keskustellaan yksityiskohtaisesti siitä, miten IAEA voi olla varma, että Yongbyonin reaktorin toiminta todella loppuu. Heinonen ei tiedä, päästetäänkö hänet itse laitokseen kolmipäiväisen matkansa aikana.

Pohjois-Korean ilmoitti sallivansa IAEA:n vierailun saatuaan ulkomaille jäädytetyt varansa. Rahanpesua epäillyt Yhdysvallat oli jäädyttänyt runsaat 18 miljoonaa euroa Pohjois-Korean varoja macaolaiseen pankkiin. Sekä varojen vapauttaminen että Yongbyonin reaktorin sulkeminen ovat osa helmikuussa solmittua sopimusta Pohjois-Korean ydinohjelman lopettamiseksi. Samaan aikaan Etelä-Korea on ilmoittanut aloittavansa uudelleen riisin toimittamisen Pohjois-Koreaan. Avustuskuljetukset jäädytettiin viime kesänä Pohjois-Korean ohjuskokeen vuoksi. Keväällä sovittiin avun jatkamisesta, mutta Etelä-Korea lykkäsi kuljetuksia, koska Pohjois-Korean ydinohjelman purku ei edennyt sovitusti. Ensimmäinen erä luvatuista 400 000 riisitonnista on määrä viedä rajan yli jo tällä viikolla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Itar-Tass