IAEA:n valtuuskunta Pohjois-Korean ydinlaitokseen

Kansainvälisen ydinenergiajärjestön IAEA:n edustajien on määrä vierailla tänään Pohjois-Korean kiistellyssä Yongbyonin ydinlaitoksessa. IAEA:n apulaispääjohtajan Olli Heinosen johtama valtuuskunta lähti aamulla pääkaupungista Pjongjangista noin 100 kilometrin päässä sijaitsevaan laitokseen.

Ulkomaat

Heinosen mukaan ryhmän on määrä palata takaisin Pjongjangiin perjantaina.

Kyseessä on ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun IAEA:n edustajat pääsevät käymään Pohjois-Korean ydinohjelman keskeisimmässä laitoksessa. Heinonen kuitenkin painottaa, että kyseessä on vain vierailu, ei virallinen tarkastuskäynti.

Hänen mukaansa ryhmä kiertää laitoksessa ja keskustelee Pohjois-Korean edustajien kanssa sen sulkemisen yksityiskohdista.

- Menemme katsomaan laitosta ja jatkamme yksityiskohtaisempia keskusteluja, Heinonen sanoi aamulla uutistoimisto AP:n haastattelussa Pjongjangissa.

IAEA:n valtuuskunta saapui Pohjois-Koreaan tiistaina. Matkan tarkoituksena on sopia järjestelyistä Yongbyonin laitoksen sulkemisen valvomiseksi.

Jos sopu Yongbyonin sulkemisen valvonnasta löytyy, IAEA:n hallintoneuvosto kokoontuu hyväksymään sen mahdollisimman pian ja lähettää tarkastajia Pohjois-Koreaan välittömästi, kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelema diplomaattilähde.

Yongbyonin sulkeminen on osa helmikuussa solmittua sopimusta, jossa Pohjois-Korea taipui ydinaseriisuntaan vastineeksi energiatoimituksista. ydinohjelman lopettamiseksi.

Sulkeminen viivästyi, kun Pohjois-Korea odotti ulkomaille jäädytettyjen varojensa vapautumista. Rahanpesua epäillyt Yhdysvallat oli jäädyttänyt runsaat 18 miljoonaa euroa Pohjois-Korean varoja macaolaiseen pankkiin.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset