Koe uusi yle.fi

Kokoomus yhä suosituin puolue

Hallituspuolueet kokoomus ja keskusta ovat kasvattaneet kesäkuussa suosiotaan, selviää YLE Uutisten teettämästä puoluekannatusarviosta. Oppositiossa oleva SDP on hieman menettänyt kannatustaan.

Kotimaa

Taloustutkimus mittasi kokoomuksen kannatusosuudeksi 23,9 prosenttia ja keskustan 22,8 prosenttia. Sosialidemokraatit ovat nyt lähellä eduskuntavaalitulostaan 21,2 prosentin osuudella. Siinä missä kokoomus ja keskusta menivät toukokuuhun verrattuna puolisen prosenttiyksikköä ylös, SDP tuli saman verran alas. Toukokuussa demareiden alamäki hetkeksi taittui, mutta nyt suunta on taas alaspäin. Toukokuussa kolmen suuren väliset erot olivat hetkellisesti tasaantuneet, nyt ero on jälleen kasvanut. Muutokset ovat vähäisiä ja kyselyn virhemarginaali suurimmilla puolueilla on 1,6 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Hallituspuolueista kannatustaan on menettänyt kuukauden takaisesta vain vihreät, joille Taloustutkimus mittasi nyt 9,3 prosentin kannatuksen. Pudotusta toukokuusta on peräti 0,8 prosenttiyksikköä. RKP sen sijaan on nostanut kannatuksensa takaisin huhtikuun tasolle, 4,4 prosenttiin. SDP:n oppositiopolitiikka ei näytä purevan SDP julkaisi juhannuksen alla vaalianalyysin, jossa haettiin syitä puolueen huonoon vaalitulokseen. Itsekritiikissä myönnettiin sekä puolueen että puheenjohtaja Eero Heinäluoman kärsineen vaalikamppailussa uskottavuusongelmasta. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Tuomo Turja arvioi, että sama ongelma koettelee nyt puolueen oppositiopolitiikkaa. - Näyttää kyllä siltä, että ainakaan vielä SDP ei ole kyennyt haastamaan hallitusta niin, että se näkyisi puoluekannatuksessa, Turja sanoo. Pienten oppositiopuolueiden kannatus on pysynyt käytännössä paikallaan. Vasemmistoliittoa kannattaa 8,5 prosenttia haastatelluista, kristillisdemokraatteja 4,7 prosenttia ja perussuomalaisia 4,3 prosenttia. Taloustutkimus haastatteli Yle Uutisten toimeksiannosta puoluekannatusarviota varten kesäkuun aikana 2 903 henkilöä, joista 72,6 prosenttia ilmoitti puoluekantansa.

Lähteet: YLE Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

PISA-tutkimus

Suomalaispojat pärjäävät hyvin, mutta jäävät silti pahasti tyttöjen varjoon

Johtajuus

Suomalainen johtaja kaihtaa riskejä ja välttelee riitoja – ulkomaiset pomot ovat sosiaalisempia

Presidentinvaalit

Valehtelua, sähköpostihäiriköintiä ja nettisivujen kaatamisia – myös näistä on Suomen presidentinvaalit tehty

Politiikka

Puolustusministeri Niinistölle moitteita eduskunnasta – Keskustan Vanhanen arvosteli myös presidenttiä USA:n Mattisin tapaamisen huonosta hoidosta