Uusiseelantilaiselle sotilaalle harvinainen urhoollisuusmitali

Uuden-Seelannin armeijan erikoisjoukkojen korpraalille on myönnetty harvinainen urhoollisuusmitali Viktorian risti hänen ansioistaan Afganistanissa.

Ulkomaat

Viktorian risti on Kansainyhteisön korkein sotilaallinen kunnianosoitus. Armeijan erikoisjoukoissa palveleva korpraali Bill Apiata on 14. sotilas toisen maailmansodan jälkeen, jolle kyseinen mitali on myönnetty. Viimeksi Viktorian risti myönnettiin vuonna 1969.

Kunniamaininnan mukaan Apiata osoitti poikkeuksellista urhoollisuutta ja johtajuutta joutuessaan raskaaseen kranaatti- ja konekiväärituleen partioidessaan ryhmänsä kanssa Afganistanissa vuonna 2004.

Hän kantoi tulituksen keskellä vaikeassa maastossa vaikeasti haavoittunutta upseeria tämän hoitoon saamiseksi, aseistautui uudelleen ja vastasi kapinallisten hyökkäykseen.

Uuden-Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa Viktorian ristin pääministeri Helen Clarkilta saanut Apiata, 35, kertoi tiedotusvälineille tehneensä vain työtään. Hän sanoi odottaneensa sitä hetkeä, että hän pääsee oluelle pelastamansa kaverin kanssa ja puhumaan heidän tehtävästään Afganistanissa.

Viktorian ristiä on myönnetty kaikkiaan 1 356 kappaletta vuoden 1856 jälkeen, jolloin kuningatar Viktoria perusti mitalin.

Lähteet: DPA, AP