Lapset kärsivät yhä enemmän stressistä

Lapset kärsivät nykyään yhä useammin stressistä, kertoo ruotsalaisen TV4-kanavan internetuutiset. Ruotsalaistutkijan mukaan stressistä kärsivien lasten määrä on kasvanut 10 - 20 prosenttia siitä, kun oireita alettiin tilastoida noin 30 vuotta sitten.

Ulkomaat

Alan johtaviin lastenlääkäreihin lukeutuva Gösta Alfvén pitää ongelmaa suurena. Hänen mukaansa nyky-yhteiskunnan kiihkeässä tahdissa aikuisten stressi siirtyy usein lapsille, joilta vaaditaan monessa tapauksessa jo ennestään ylisuorittamista.

- Molemmat vanhemmat työskentelevät, ja lapsi yrittää pysyä mukana kovassa tahdissa. Mikäli perhetilanne on sellainen, että stressi on kovaa, on selvää, ettei lapsi voi elää omassa tahdissaan. Lapsille kiire ja se, ettei ennätä mukaan, vaan on kiireen tunne, on nykyään tyypillinen kokemus Alfvén sanoo.

Alfvénin mukaan stressin tyypillisimpiä oireita ovat kivut, kuten päänsärky tai mahakipu. Muita oireita ovat esimerkiksi ärtymys ja aggressiivisuus sekä muutokset ruokahalussa.

Mahakivuista tai päänsärystä kärsivistä lapsista yli puolet kärsii psyykkisestä jännityksestä. Alfvén pohtii, olisiko tämä seurausta yhä pinnallisemmista vaatimuksista, kuten ulkonäkövertailusta ja nuorten televisiokilpailuista.

- Paradoksi on se, että lapsillahan on tänä päivän kaikki oikein hyvin, taloudellisesti ja materiaalisesti, Gösta Alfvén miettii.

YLE Uutiset