Hurrikaani voi olla avuksi korallille

Koralliriutat saattavat hyötyä hurrikaaneista, elleivät ne osu aivan kohdalle, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus.

luonto

Yhdysvaltain meren- ja ilmastontutkimushallinnon tutkimuksen mukaan lämmintä pintavettä ja kylmää pohjavettä myllertävä hurrikaani saattaa laskea riuttojen veden lämpötilaa jopa viisi astetta.

Viileä purskahdus on hyväksi korallille, sillä liian lämpimässä ja happamassa vedessä se stressaantuu, menettää väriään ja lopulta murenee kuolleena merenpohjaan.

Tutkimus tehtiin Floridan ja Neitsytsaarten vesillä, joiden korallit haalistuivat voimakkaasti vuonna 2005. Syyskuun alussa tilanne oli yhtä huono molemmilla alueilla, mutta hurrikaani Ritan iskettyä Floridaan sen korallit alkoivat toipua. Lokakuinen hurrikaani Wilma nopeutti toipumista entisestään. Sen sijaan Neitsytsaarilla vastaavaa ei havaittu.

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että koralliriutoille parasta on noin 400 kilometrin päässä riehunut pyörremyrsky. Tutkimus julkaistaan tiistaina National Academy of Sciences -lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että korallien tuhoutuminen on huono uutinen myös muille merieläimille. Esimerkiksi Seychelleillä havaittiin, että korallien häviäminen 1990-luvun lopulla on tappanut sukupuuttoon jo ainakin neljä kalalajia ja harvinaistanut useita muita. Mitä vähemmän lajeja meressä on, sitä horjuvampi on koko ekosysteemi. Maailman koralliriuttojen yhteispinta-ala on toistaiseksi noin 284 000 neliökilometriä. Riutat antavat suojaa neljännekselle maailman merissä elävistä lajeista.

Lähteet: AP, YLE Uutiset