Vanhanen: Keskustelu Venäjä-sopimuksesta turhanaikaista

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomen ja Venäjän valtiosopimusta ei ole syytä muuttaa eikä se eroa Venäjän ja Naton sopimuksesta.

Kotimaa

Sama keskustelu, joka nyt on herännyt sopimuksesta, käytiin jo vuonna 1992, pääministeri muistuttaa. Hän kommentoi julkisuudessa ollutta keskustelua siitä, voisiko Suomen ja Venäjän välinen sopimus estää Suomea hakemasta puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Vanhasen mukaan Suomen ja Venäjän välille vuonna 1992 solmittu YYA:n tilalle tullut valtiosopimus on aivan samanlainen kuin Venäjän ja muiden Euroopan maiden ja jopa Venäjän ja Naton välille solmittu sopimus.

Ne sopimuksen yksityiskohdat, joihin tutkijat vetosivat arvellessaan, että Venäjä voisi niihin vedoten estää Suomen Nato-jäsenyyden, ovat sananmuodoiltaan tavanomaisia YK:n periaatteiden mukaisia, Vanhanen sanoo.

- Sopimus on hyvä. Sen avulla on ollut hyvä kehittää suhteita. Jos sopimus olisi haluttu irtisanoa, se olisi pitänyt tehdä vuosi sitten. Sopimus jatkuu nyt automaattisesti heinäkuun 10. päivästä viisi vuotta eteenpäin, eikä ole mitään syytä irtisanoa sitä, Alahärmästä tavoitettu pääministeri sanoi.

Vanhanen muistutti, että turvallisuuspolitiikka on politiikkaa, ei juridiikkaa. Hän luonnehti nyt käytyä keskustelua turhanaikaiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset