Sorvalin hautausmaa halutaan suojelukohteeksi

Itärajan taakse jääneet suomalaiset siviilihautausmaat yritetään saada suojelukohteiksi. Karjalan liitto esittää hautausmaiden suojelemista valtiosopimuksella, sillä suuri osa niistä on suojelun puutteen takia jo tuhoutunut.

kulttuuri

Hankkeen pilottikohteena on Sorvalin monikansallinen hautausmaa Viipurissa. Suomalais-venäläinen talkooväki on jo parissa päivässä kaivanut esiin Sorvalin hautausmaan kivistä aitaa Viipurin sisääntulotien varrelta.

Tarkoitus oli alun perin selvittää 200 000 euron EU-rahoituksella, millainen hautausmaa oli aikanaan. Yllättäen hankkeeseen on tarjoutunut vapaaehtoistyövoimaa, kuten lähistöllä asuvia nuoria.

Jo nyt on kyetty selvittämään yli tuhannen haudatun suomalaisen nimet. Viipurin tuomioseurakunnan nimiluettelo löytyi sattumalta Mikkelin maakunta-arkistosta. Selvillä on nyt noin neljännes tänne haudatuista.

Rajan taakse jääneiden suomalaishautausmaiden joukossa monikansallinen Sorvali on omaa luokkaansa. Hautausmaalle on haudattu lähialueen ruotsalaisia, saksalaisia, suomalaisia ja venäläisiä asukkaita.

Sorvali saa kaikkia hautausmaan osia kuvaavan muistomerkin ensi syksynä. Karjalan Liitto esittää, että moni muukin kurjaan kuntoon joutunut rajantakainen hautuumaa saisi valtiosopimuksen suojan.

Lähteet: YLE Uutiset