yle.fi-etusivu

Venäläisasiantuntija: Perussopimus ehkä este Suomen Nato-jäsenyydelle

Venäläisasiantuntijan mukaan Suomen ja Venäjän perussopimus voi olla este Suomen mahdolliselle Nato-jäsenyydelle. Syynä tähän on perussopimuksen sanamuoto, joka eroaa muista samantyyppisistä valtioiden välisistä sopimuksista. Tutkija uskookin, että sopimus on jossain vaiheessa neuvoteltava uusiksi.

Kotimaa

Ovatko Suomen ja Venäjän perussopimus ja sen turvallisuuspykälät este Suomen mahdolliselle Nato-jäsenyydelle? Suomen ulkopoliittinen johto ei väitettä allekirjoita.

Arvostetun moskovalaistutkijan mielestä sopimus tarjoaa mahdollisuuden johon Venäjän johto ei tarpeen tullen malttaisi olla tarttumatta.

- Venäjän hallitus tulkitsi pykäliä niin, että se voisi väittää Suomen päätöksen olevan ristiriidassa Suomen ja Venäjän perussopimuksen hengen ja mahdollisesti myös kirjaimen kanssa, sanoo Moskovan Carnegie Centren johtaja Dimitri Trenin.

Neljäs artikla puhuttaa Suomalaispäättäjien mukaan sopimus ei eroa esimerkiksi Venäjän ja Saksan tai jopa Venäjän ja Naton allekirjoittamien sopimusten sanamuodoista. Treninin mukaan ero löytyy sopimuksen neljännestä artiklasta. Mikäli Naton ja Venäjän suhteet merkittävästi huononisivat, Venäjä tuskin nielisi Suomen Nato-jäsenyyshakemusta ja sen tarjoamaa mahdollisuutta tuoda Suomen maaperälle Nato-joukkoja. - Vieraiden joukkojen sijoittaminen Suomen alueelle voitaisiin Venäjällä katsoa vaikuttavan kielteisesti sen kansalliseen turvallisuuteen. Trenin uusisi perussopimuksen Ja vaikka Suomi Venäjän protesteista huolimatta liittyisi Natoon sisältäisi sekin omat riskinsä. Naton ja Venäjän mahdollinen välirikko voisi johtaa Suomen kiusalliseen tilanteeseen. Nato-jäsenyys velvoittaisi Suomea sotilaalliseen yhteistyöhön Naton kanssa. - Samaan aikaan Venäjä vaatisi Suomea torjumaan hyökkäystä ja näin Suomi joutuisi kahden kilpailevan vaatimuksen väliin, Trenin sanoo. Hänellä onkin Nato-optiota ylläpitävälle Suomelle vain yksi neuvo. - Sopimus on jossain vaiheessa neuvoteltava uudestaan. YLE Uutiset

Lähteet: Kanerva: Suomi toimii Nato-asiassa itsenäisesti

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

PISA-tutkimus

Suomalaispojat pärjäävät hyvin, mutta jäävät silti pahasti tyttöjen varjoon

Johtajuus

Suomalainen johtaja kaihtaa riskejä ja välttelee riitoja – ulkomaiset pomot ovat sosiaalisempia

Presidentinvaalit

Valehtelua, sähköpostihäiriköintiä ja nettisivujen kaatamisia – myös näistä on Suomen presidentinvaalit tehty

Politiikka

Puolustusministeri Niinistölle moitteita eduskunnasta – Keskustan Vanhanen arvosteli myös presidenttiä USA:n Mattisin tapaamisen huonosta hoidosta