1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailma sai uudet seitsemän ihmettä

Uudet maailman seitsemän ihmettä on valittu. Valinnan suoritti lähes 100 miljoonaa ihmistä internet- ja tekstiviestiäänestyksessä. Nykyihmeet julkistettiin sunnuntain vastaisena yönä Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa pidetyssä tilaisuudessa.

Ulkomaat

Äänestyksen voittivat Petran kalliokaupunki Jordaniassa, Kristus-patsas Rio de Janeirossa Brasiliassa, inkakaupunki Machu Picchu Perussa, Mayojen porraspyramidi Chitchen Itza Meksikossa, Colosseum Roomassa, Taj Mahal Intian Agrassa ja Kiinan muuri.

Antiikin ihmeistä vain Gizan pyramidi on enää jäljellä, ja Egyptin viranomaisten vaatimuksesta sen paikka on taattu myös nykyihmeiden joukossa. Muista sijoista kilpaili 20 kohdetta; mm. Akropoliin marmorirauniot Kreikassa, Eiffel-torni Pariisissa ja Stonehengen kivipaadet Britanniassa jäivät kilvassa rannalle.

Seitsemän ihmiskunnan nykyistä ihmettä valittiin sveitsiläisen Weberin säätiön järjestämässä yleisöäänestyksessä. Ääniä annettiin internetissä ja tekstiviesteillä yhteensä lähes 100 miljoonaa eri puolilla maailmaa. Uudet seitsemän ihmettä julkistettiin sunnuntain vastaisena yönä Portugalissa.

Kampanja uusien ihmeiden valitsemiseksi alkoi jo vuonna 1999. Alkujaan ihme-ehdotuksia tuli lähes 200. Äänestys 21 karsinnan läpäisseen kesken käynnistyi vuoden 2006 alussa.

Kampanjalla on viihdearvon lisäksi myös vakava tarkoitus: sveitsiläinen Weberin säätiö haluaa edistää kulttuurin moniarvoisuutta ja arvokohteiden suojelua.

AP, AFP

Lue seuraavaksi