Kesän ensimmäiset koloradonkuoriaiset löytyivät etelärannikolta

Uudellamaalla on tehty kesän ensimmäiset havainnot koloradonkuoriaisista. Perunaviljelyksiä tuhoavia kuoriaisia löytyi Sipoossa sijaitsevalta viljelykseltä samasta paikasta kuin viime vuonna. Kuoriaisten arvioidaan talvehtineen kyseisellä paikalla.

luonto

Elintarviketurvallisuusviraston mukaan uusia koloradonkuoriaisesiintymiä voi löytyä pian myös muualta Etelä- ja Itä-Suomesta, sillä viime päivien itäkaakkoiset ilmavirtaukset ja ukkosrintamat ovat voineet kuljettaa kuoriaisia Venäjän ja Baltian alueilta etelärannikolle, Etelä- ja Pohjois-Karjalaan sekä aina Kainuuseen saakka.

Sipoosta löydetystä esiintymästä löytyi muutaman neliömetrin alalta kaksi aikuista kuoriaista ja niiden ympäriltä munaryhmiä, joissa oli kaikkiaan lähes 400 munaa.

Suomessa on todettu viimeisten 10 vuoden aikana kaikkiaan yli 500 koloradonkuoriaisesiintymää, jotka on hävitetty. Kuoriaisen on todettu tähän mennessä talvehtineen Suomessa ainoastaan seitsemän kertaa.

Evira pyytää perunan- ja palstaviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustoja huolellisesti seuraavien viikkojen ajan, jotta mahdollisesti maahamme kulkeutuneet kuoriaiset löytyisivät.

Koloradonkuoriainen käyttää ravintonaan perunanlehtiä, ja runsaasti esiintyessäään kuoriainen alentaa perunasadon määrää. Perunoiden laatuun tai käyttökelpoisuuteen se ei vaikuta.

YLE Uutiset Koloradonkuoriaisesta Eviran internetsivuilla (siirryt toiseen palveluun)