1. yle.fi
  2. Uutiset

Karaokebaarit ja internetkahvilat kiellettiin Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korea on kieltänyt karaokebaarit ja internetkahvilat. Turvallisuusministeriön määräämä kielto on osa kampanjaa, jolla pyritään torjumaan eteläkorealaisen popkulttuurin turmiollisena pidettyä vaikutusta Pohjois-Korean suljetussa ja diktatorisesti hallitussa yhteiskunnassa.

Ulkomaat

Eteläkorealaisen Dong-A Ilbo -sanomalehden mukaan kielto koskee karaokebaareja, videoiden katselutiloja, internetkahviloita ja online-pelipaikkoja. Kieltoja on heinäkuun aikana liimailtu hallintorakennusten seiniin Kiinan vastaisen rajan asutuskeskuksissa.

Pohjois-Korean omat tiedotusvälineet keskittyvät paljolti ylistämään maan entistä diktaattoria "suurta johtajaa" Kim Il-Sungia ja tämän poikaa ja seuraajaa "rakasta johtajaa" Kim Jong-Iliä. Pohjois-Koreassa valmistetuissa radioissa on usein kiinteät asemavalitsimet maan omiin radio-ohjelmiin.

Salakuljettajat tuovat suosittuja eteläkorealaisia elokuvia, television saippuaoopperoita ja pop-musiikkia Kiinan rajan yli videonauhoina ja CD-levyinä. Pohjois-Koreaa varakkaammat kiinalaiset ovat siirtyneet DVD-laitteisiin, ja mustilla markkinoilla on paljon käytettyjä videonauhureita. Kiinasta on tuotu myös prepaid-liittymillä varustettuja matkapuhelimia.

Pohjois-Korean turvallisuusministeriö on tehnyt Kiinan vastaisella rajalla kotietsintöjä kiellettyjen videonauhureiden löytämiseksi. Pohjois-Koreassa toimiva eteläkorealainen avustusjärjestö kuitenkin arvioi, että ainakin toistaiseksi viranomaisten toimet ovat epäonnistuneet.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi