1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaisten ihmeitä ovat luonto, linnat ja kirkot sekä tyttöystävä

Sen jälkeen kun maailman seitsemän uutta ihmettä valittiin viime viikolla, YLE Uutiset pyysi verkkosivuillaan lukijoita miettimään Suomen ihmeiden joukkoon sopivia kohteita. Kun pohtimista ei tarvinnut rajoittaa rakennelmiin, monien mielestä vaikuttavimmat kohteet löytyivätkin luonnosta.

Linnat ja kirkot - etenkin Suomenlinna, Olavinlinna, tuomiokirkot sekä esimerkiksi Kerimäen puukirkko - tulivat ihmisten kätten jäljistä päällimmäisinä vastaajien mieleen. Tampereen Näsinneulan nosti myös moni esiin, kun taas kuopiolaiset tuntuivat ottaneen oman maamerkkinsä Puijon tornin arvon itsestäänselvyytenä.

Maan sotainen menneisyys ja "Talvisodan ihme" näkyivät myös: talvisodan jälkeen rakennetun Salpalinjan merkitystä ja työmäärää arvostetaan, kuten myös Raatteen tien taistelun kaatuneiden - omien ja vihollisten - kunniaksi pystytettyä muistokivikenttää.

Missä mieli lepää Kuitenkin ajatukset olivat vähintään yhtälailla luonnossa, "mistä Suomen todelliset ihmeet löytyvät", kuten kuului eräänkin vastaajan mielipide. Tai: "Liian moni vanha ja kaunis rakennelma on tuhoutunut aikojen saatossa. Ehkä kannattaisi äänestää luonnonmuodostelmista". Ja vastausten perusteella kohteita Suomen luonnossa tuntuikin riittävän miltei jokaiselle omansa. Alueista suosittuja olivat Koli ja Punkaharju sekä tunturien ja erityisesti Saanan seutu. Syvään oli huokaistu muuallakin: Kevon kanjonissa Utsjoella, Rovaniemen hiidenkirnujen äärellä sekä Lapin Helvetin eli Pakasaivon, Muoniossa sijaitsevan syvän ja jyrkän järven laitamilla. Pyhätunturin Isokurua ja Pyhänkasteenputousta ehdottanut vakuutti, ettei niihin kyllästy koskaan ja jokainen vuodenaika luo vielä uudet asut. Toinen taas ei pystynyt valitsemaan kansallispuistoista yhtä ylitse muiden, kun kaikki ovat ainutlaatuisia ja silmittömän kauniita. Valtioiden voimannäytöt tuntuivat myös vierailta. Erään vastanneen mielestä merkityksellisempää täälläpäin ovat olleet laulettu kertomarunous ja itkuvirret. Tällöin hänen mielestään suomalaiseksi ihmettelyn kohteeksi sopisikin Kalevala. Ihmeen paljon löytyy maasta myös huumorintajua ja lähellekin osataan katsoa. Jollekin riittäisi ihmeeksi Suomi sinänsä, jotkut taas valitsisivat Paavo Väyrysen tai Matti Nykäsen. Vaan olipahan mukana myös esimerkiksi humppa, digi-tv, autoverotus ja itsenäisyydessään ihmeellinen suomalainen nainen sekä "mun tyttöystävä". Alkuviikosta tehdyssä kyselyssä ehdottajia oli noin 200, ehdotuksia useita satoja. YLE Uutiset