1. yle.fi
  2. Uutiset

Zimbabwen talous yhä pahemmin sekaisin

Eteläisen Afrikan Zimbabwen talousvaikeudet pahenevat entisestään. Pari viikkoa sitten hallitus määräsi tuotteiden ja palveluiden hinnat puolitettaviksi hidastaakseen tuhansien prosenttien inflaatiota.

Ulkomaat

Ruuasta ja polttoaineesta on pulaa, kun tuonti on hiipunut ja yritykset menevät joukoittain konkurssiin.

Pääkaupungissa Hararessa asuvan suomalaisyrittäjän Maija-Liisa Metsolan mukaan kansa pysyy kuitenkin rauhallisena, sillä mielenosoittaminen on hengenvaarallista.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe vannoi pari viikkoa sitten loppua hintojen nousukierteelle. Synkimpien arvioiden mukaan Zimbabwen inflaatio hipoo jo 9 000 prosenttia. Mugaben resepti oli yksinkertainen: yritykset määrättiin puolittamaan kaikkien tuotteiden ja palveluiden hinnat. Kun osa kauppiaista ei totellut käskyä, niskoittelijat pidätettiin. Tähän mennessä pidätyksiä on tehty jo pari tuhatta. Matkailuyrittäjä Metsola kertoo Hararesta, että kauppojen hyllyt ovat usein tyhjillään, mutta toisinaan tavaraa saattaa saada. Yli 30 vuotta Zimbabwessa asunut Maija-Liisa Metsola on turhautunut hallituksen talousasioiden hoitoon. Hänen mukaansa kansa pysyy kuitenkin poissa barrikadeilta viranomaisten kovien otteiden pelossa. Metsolan mielestä ulkomaailman tulisi puuttua Zimbabwen taloudenpitoon. Hänen mukaansa Mugaben valtakuntaa on vaikea muuttaa sisältä käsin. Asiantuntijoiden mukaan presidentti Mugaben hintasäännöstely- ja kansallistamiskampanjat tähtäävät vain hänen oman valtansa pönkittämiseen. Ensi vuonna on vaalit, eikä Mugabe aio luopua vallasta. Zimbabwen eliitti ei talousvaikeuksia hätkähdä - kun ruoka käy vähiin, ensimmäisenä kärsivät köyhät. Maailman elintarvikeohjelma WFP on arvioinut, että ensi vuonna yli neljä miljoonaa zimbabwelaista tarvitsee ruoka-apua. Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi